
Zwitserse verrassing – deel 2
Vorig jaar werd ik verrast door een bijzondere Zwitserse kruidenwijn. Dit jaar een verrassende Zwitserse wijn coöperatie…

Het vakantie-wijn-syndroom
Al toerend door het prachtige Toscaanse landschap, houd je met je gehuurde Vespa halt bij een idyllisch terrasje …

Antivries
… verbazingwekkend genoeg zijn er wel wat verbanden te leggen tussen Oostenrijk, wijn en antivries …

De bloemetjes en de bijtjes
…Wat meteen opviel in de wijngaarden, was de enorme hoeveelheid grassen, kruiden en bloemen die al weelderig groeien tussen de wijnranken die nog in diepe slaap leken…

Wijn waar een luchtje aan zit
… toen volgde een witte wijn waarbij de term ‘putlucht’ een volledig nieuwe dimensie kreeg …

Tournée Minérale
… Hoe vaak ik al niet gehoord heb: “Oh, deze alcoholvrije wijn is op zich best oké”. Best oké?! Waarom zou je niet kiezen voor van nature alcoholvrije dranken die het predikaat ‘best oké’ ver overstijgen? …

Flessen Stress
… Heb je een jaar lang enorm je best gedaan om weer prachtige wijnen te creëren, zijn er geen flessen om het in te doen. Daar zou ik als wijnmaker op z’n zachtst gezegd toch wat zenuwachtig van worden …

Ik pas
… op zich best begrijpelijk als ik kijk naar de hoeveelheid heerlijke wijnen die bij mijzelf de revue heeft gepasseerd in de decembermaand …

Op de valreep
Voor mijn laatste column van dit jaar had ik eigenlijk het thema Champagne (hoe toepasselijk) voor ogen. Op de valreep bedacht ik mij…

Help! Welke wijn bij welk gerecht…?
… In het grootste gedeelte van de gevallen is het raadzaam om wijn en spijs qua smaaktype overeen te laten komen …

Wijn waar ik het warm van krijg
Glühwein, daar krijg ik het op een bepaalde manier best warm van… Wie heeft er in vredesnaam ooit bedacht om wijn op te warmen?
Hét seizoen
… Rol je nu bijna de herfstvakantie uit en denk je: ‘ik kan inderdaad wel wat wijnspiratie voor de feestdagen gebruiken’? Dan verwelkom ik je natuurlijk graag op Laat 50 …

Blik
… Mijn vrouw kijkt mij nu aan met een blik: “…een fles wijn die te lang open staat… ?!” …

Mensen hebben geen smaak, tenzij ze worden gegeten
… Als smaak persoonlijk zou zijn, wat vaak wordt gezegd, is het al snel dat ‘iets lekker wordt gevonden’. Maar lekker is toch geen smaak? Precies! …

De ‘R’ in de maand
Opeens is-ie daar: de ‘R’ in de maand… Voor ons het moment om nog even twee maanden te R-elaxen aan de Pettense kust. Net zoals vorig jaar hebben we daar een naseizoensplek geboekt voor ons oude gepimpte caravannetje. Tussen de […]

Vroeg rijp
Hoe bepaalt de wijnmaker dat oogstmoment eigenlijk? Wanneer is een druif rijp? Dit is veelal een combinatie van persoonlijk inzicht, de mogelijkheden en het doel: welk type wijn wil men maken.

Zwitserse Verrassing
… Na het proeven van deze troebele, dus ongeklaarde, kruidenwijn, waar ook nog iets van honing in te ontdekken viel, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag: “Wat vind jíj er van?” …

Verkleuren
… tussen het proeven door kwam het gesprek met de lokale wijnboeren ook op verkleuring. Niet alleen onze huid verkleurt door zonlicht, ook druiven veranderen van kleur. Dit wordt véraison genoemd …
De Bloemetjes
… Maar wat gebeurde er bij mij nu in de tuin? Heel veel bloemetjes lagen op bepaald moment op de grond! Dit kan niet goed zijn …

Rode wijn in de koelkast
… Vanuit mijn ooghoek zag ik dat de bestelde ‘vin rouge’ verrassenderwijs uit de koelkast kwam …
44 jaar gerijpt
… ik kan niet ontkennen dat ik ook wel merk dat veroudering (of rijping zo je wilt) mij wel verandert. Een grijze haar hier en daar en dat buikje… Daarnaast ook een veranderende kijk op wat belangrijk of goed is in het leven, noem het smaakontwikkeling. Bij wijn is dit niet anders …
Mijn eigen wijn(gaard)!
… Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok …
Fan van Les Cévennes
… De Cevennen is naast een nationaal park ook de naam van een kleine regio op de grens van de Rhône vallei en de Languedoc in het zuiden van Frankrijk. Vele Nederlanders lijken samen met mij fan te zijn van deze regio inclusief de omliggende gebieden …
Vijf(tig) tinten wijn
… ‘Sprankelend bleek geel’, ‘glinsterend goud’, ‘een kristallijne kleur met lichtgroene en gouden highlights’, ‘briljant robijnrood’, ‘diep donkere inktkleur met jeugdige highlights’. Klinkt allemaal prachtig, hè? …
Hoera, één jaar!
… Afgelopen zaterdag was de winkel alweer een jaar open! Ongelooflijk hoe snel dit jaar voorbij is gevlogen met lockdowns, gesloten winkels, gesloten horeca etc. Een erg bijzonder jaar dus …
Van eigen bodem
… Een hele nieuwe wereld aan wijn te ontdekken, en super leuk om een Nederlandse selectie wijnen toe te voegen aan het assortiment. Het zijn veelal kleinschalige familiebedrijven, wat natuurlijk heel goed past binnen mijn filosofie. Kortom, op stap in eigen land …
Wijn-Prijs combinatie
… Proef je nou het verschil tussen ‘goedkope’ en ‘dure’ wijn? Een vraag die mij vaak wordt gesteld. Maar, wat is duur en wat is goedkoop? …
Horizon
… Deze week is mijn column wellicht wat ‘off-topic’, want ik wil het eens over een ander avontuur hebben: mijn eerste ‘Trash Walk’. Of gaat dit toch over wijn? …

Wijn klaar? Vullen Maar!
De wijngaarden (op het noordelijke halfrond) zijn op dit moment in diepe rust. Daarnaast is het grote werk in de wijnkelder inmiddels ook wel aardig klaar. Je zou denken, een ideaal moment voor de wijnboer om aan een welverdiende vakantie […]
Terugblikken en vooruitkijken
Eerste column/blog van het nieuwe jaar! Oh ja, dat is er ook nog gebeurd afgelopen jaar: columnist geworden bij Flessenpost. Als ik even terugkijk op 2021 was het gegarandeerd voor iedereen een bijzonder jaar. Bij mijzelf is er (naast dat […]
Weer veel geleerd
Uitgebreid op vakantie als kleine zelfstandige zat er van de zomer niet in. Als alternatief en goedmakertje hadden we een na-seizoensplek op Camping Corfwater in Petten geboekt. Anders… Maar ontzettend leuk! Weer van geleerd dat je niet altijd ver en […]
Meer, meer, meer…
… Hebben we altijd meer nodig? Moet het altijd groter? Of hebben we op bepaald moment genoeg? …
Kamelen of Tweelingen
… prachtige wijngaarden met zicht op twee schilderachtige heuveltoppen, waarvan ik tot voor kort heb gedacht dat ze Le Chameau heten. De Kameel. Leek me logisch: twee bulten in een gebied waar het net zo donker wordt als in het midden van de woestijn …
Importeren kun je leren
… met een Franse lockdown hijgend in onze nek, stapte ik met mijn vader om 4 uur ‘s ochtends in de geleende bestelbus van mijn broer (het wordt bijna een familiebedrijf), op weg naar het zuiden van Frankrijk …
Het verschil
… Biologisch, biodynamisch, natuurwijn, wat betekent het allemaal? Wat is het verschil en hoe verschilt het van ‘gewone’ wijn? Proef je het verschil überhaupt? …
Ik ben op zoek naar lekker wijntje…
… Wanneer is een wijn dan eigenlijk lekker? Dit is smaak en dus persoonlijk. Daarnaast denk ik dat locatie en gelegenheid ook een belangrijke rol kunnen spelen …

Pluk de druif!
… De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in …
Trekken of Schroeven?
… hier is zeker een rol weggelegd voor Frans chauvinisme en een hang naar traditie versus Duitse vooruitstrevendheid en vernieuwingsdrang …
Wat je van ver haalt, is lekker?
… die vlieger gaat niet altijd op. Mijns inziens is de Pfalz (Duitsland) niet heel ver weg, maar wat is dit een prachtige streek met gastvrije mensen en heerlijke wijnen …
Snoei hard
… Van de week maar eens even de druivenstruiken in mijn achtertuin getracht in toom te houden, want die groeien snoeihard. Net onkruid …
Bio…? Logisch!
… mijn allereerste blog van Friso’s WIJN. Avonturen. Via deze weg vertel ik graag over mijn grote passie: (biologische) wijn en de avonturen die ik hier mee beleef in mijn eigen winkel en daarbuiten …