Beschrijving
Weingut Leiner is een op en top familiebedrijf, gevestigd in de zuidelijke Pfalz. Naamgever Jürgen en zijn vrouw Brigitte namen in 1974 de wijngaard over van zijn vader, en veranderde het van bijbaan naar een voltijds volwassen bedrijf. Hun zoon Sven en zijn vrouw Simone zwaaien nu de scepter over het wijngoed, maar pa en ma werken nog steeds graag mee.
Onder leiding van Sven zijn ze bij Leiner sinds 2005 overgestapt op ecologische wijnbouw. Sinds jaargang 2008 zijn ze gecertificeerd biologisch en sinds 2011 ook Demeter gecertificeerd (bio-dynamisch). Daarnaast was Sven een van de drie genomineerden voor ‘Winzer des Jahres’ van Falstaff: “Het mooiste moment van het wijnseizoen voor mij is het voorjaar. Als al het ‘groen’ weer uit de grond komt en het land begint te leven. Dat is het startschot van de natuur.”
De wijn
Het laat zich raden dat deze druiven op kalkrijke bodem groeien, wel met een rijke laag löss erbovenop, en laat je de pure smaak van Weissburgunder ervaren.
De druiven voor deze heerlijke wijn worden zorgvuldig met de hand geplukt en geselecteerd. Een lange schilweking zorg voor meer smaak, waarna er zacht en langzaam wordt geperst, gevolgd door vergisting met alleen de natuurlijke gisten.
De wijn rijpt vervolgens gedurende 10 maanden in traditionele houten vaten, en wordt daarna ongefilterd gebotteld.
Het proeven
In de neus wordt het rijpe sappige fruit mooi in balans gebracht door de subtiele invloed van kalkrijke mineralen, met een vleugje van lichte geroosterde aroma’s. Je proeft de frisheid van steenfruit met een subtiele hint van noten.
In de mond sappig en verfrissend en een mooie volle afdronk met kalkachtige en ziltige hints. Precies zoals een Weissburgunder hoort te zijn!
Waarbij te drinken?
Een perfecte match met klassieke risotto. Ook goed bij vele bereidingen van schaal- en schelpdieren, sushi, dimsum…
Serveer deze wijn niet te koud. Ideaal is zo rond de 14°C.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.