Weingut Leiner

Weingut Leiner

Simone & Sven

WEINGUT LEINER is een op en top familiebedrijf, gevestigd in de zuidelijke Pfalz. Naamgever Jürgen en zijn vrouw Brigitte namen in 1974 de wijngaard over van zijn vader, en veranderde het van bijbaan naar een voltijds volwassen bedrijf. Hun zoon Sven en zijn vrouw Simone zwaaien nu de scepter over het wijngoed, maar pa en ma werken nog steeds graag mee.

Onder leiding van Sven zijn ze bij Leiner sinds 2005 overgestapt op ecologische wijnbouw. Sinds jaargang 2008 zijn ze gecertificeerd biologisch en sinds 2011 ook Demeter gecertificeerd (bio-dynamisch). Daarnaast was Sven een van de drie genomineerden voor ‘Winzer des Jahres’ van Falstaff.

“Het mooiste moment van het wijnseizoen voor mij is het voorjaar. Als al het ‘groen’ weer uit de grond komt en het land begint te leven. Dat is het startschot van de natuur.”

Sven leiner

Biologisch-Dynamisch

Bij Leiner wordt de methode van biologisch-dynamische landbouw toegepast. Hierbij beschouwt men de bodem als een levend organisme en verrijkt haar vitaliteit door het gebruik van eigen gemaakte compost, evenwichtige theeën en natuurlijke bereidingen. Hierdoor reageren de wijnstokken met een gezond en evenwichtig groeigedrag. 

Plantengemeenschappen die onmisbaar zijn geworden in de wijngaarden worden gestimuleerd, omdat ze niet alleen de wijnstokken voeden, maar ook een stabiliserend effect hebben op het leven van de bodem. 

Als je goed kijkt, zorgen naast micro-organismen ook waardevolle schimmelplekken, regenwormen en een ontelbaar aantal insectensoorten voor een goed functionerende voedingskringloop, waarin alleen ondersteunend wordt ingegrepen. Bovendien maken dergelijke gemeenschappen het handmatig toedienen van kunstmest grotendeels overbodig.

respekt-BIODYN

Sinds begin 2021 is Weingut Leiner officieel toegetreden tot Respekt-BIODYN en mag hun oogst van 2020 dit keurmerk al dragen!

Deze vereniging bestaat uit 25 wijnmakerijen uit Oostenrijk, Duitsland, Italië en Hongarije. Mensen die zich hebben gecommitteerd aan het doel om wijnen van de hoogste kwaliteit en individualiteit te produceren met behulp van biodynamische methoden. Hiervoor moeten zeven programma’s worden uitgevoerd:

Locatie-geschikte productie
Biodiversiteit
Bodemvruchtbaarheid
Plantenverzorging
Dieren leven
Omgaan met begeleidende groei, plagen en ziekten
Algemene landbouwmethoden

Het respekt-LOGO
Het respekt-logo komt alleen voor op wijnen die zijn gecertificeerd volgens de respekt-richtlijnen. Deze wijnen zijn gegarandeerd biodynamisch geproduceerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.

Waarom is voor dit logo gekozen?
De cirkel symboliseert de aarde en de gesloten cirkel van de natuur (geboorte, leven, dood, compostering, nieuw leven) maar ook de “agrarische eigenheid” van boerderijen (in de zin van een gesloten circuit en dus de biodynamische basis). De sterren en de maan symboliseren de kosmos, die al het leven op aarde beïnvloedt.

Kosmos

‘Het voortdurende ritme van expansie en concentratie ligt ten grondslag aan al het leven. Ieder jaar beleven we opnieuw hoe de kracht van de seizoenen en de kosmische orde de vegetatieperiodes bepalen. 

De methode van biologisch-dynamische landbouw laat zien dat de vormende krachten van alle planten deze impulsen volgen. We observeren deze processen zeer zorgvuldig en hebben de processen diepgaand geïnternaliseerd in onze managementmethoden. 

Onze wijnstokken danken ons hiervoor met een gezonde balans tussen groeigedrag en druivenrijpheid, die we uitsluitend te danken hebben aan onze inspanningen in de wijngaard.’