Weingut Kranz

Weingut Kranz

4e generatie
Boris Kranz wist al vroeg dat hij wijnmaker wilde worden. Hij sprak al over het potentieel van de zuidhelling van Kalmit toen het Wingerts-gebied nog als te steil en veel te onpraktisch werd beschouwd om te bewerken.
Toen hij nog geen 20 jaar oud was, nam hij de verantwoordelijkheid voor de wijnkelder over. Het was zeker een groot voordeel dat er geen oude tradities waren die gerespecteerd moesten worden, en dus werkte hij consequent naar de top van de wijnproducenten in de Pfalz met toewijding, nauwkeurig vakmanschap en een flinke portie idealisme. Samen met zijn vrouw Kerstin is Boris Kranz nu de 4e generatie die de wijnmakerij runt.
WEINGUT KRANZ, een stuk land net buiten Ilbesheim, in de Zuid-Pfalz, om een huis te bouwen, wat wijngaarden, land en vee … het succesverhaal van de wijnmakerij begon zo onspectaculair in 1948. Hilda en Willi Dennhart richtten de wijnmakerij op samen met hun dochter Ella en haar man Hugo Leiner. Hun dochter Lieselotte kreeg het vervolgens in de jaren zeventig in haar hoofd om de nu geproduceerde wijn zelf te gaan bottelen en op de markt te brengen. Haar man Robert Kranz brak zijn oorspronkelijke opleiding af en ging in de leer als wijnmaker.


Filosofie
‘Wij wijnmakers worden vaak gevraagd naar onze “filosofie” … Iedereen die over iets filosofeert, d.w.z. diep nadenkt, ontwikkelt individuele opvattingen. Voor ons betekent dit dat we onze eigen, onmiskenbare wijnsoort creëren, rekening houdend met de criteria die we onszelf hebben gesteld: authentiek, duurzaam, tijdloos, rechttoe rechtaan.
De basis hiervoor zijn onze wijngaarden, hun bodems en locaties. We bepalen de locaties van onze wijnstokken zorgvuldig en met veel gevoel om het bestaande terroir en de micro klimatologische omstandigheden optimaal te benutten.
We weten dat alleen complex, nauwkeurig handwerk in de wijngaard tot gezonde druiven leidt. Dit extra werk nemen we het hele jaar door graag op ons, want in de wijnkelder kunnen we alleen verwerken wat de natuur ons heeft gegeven.
Wij cultiveren onze wijngaarden volgens de richtlijnen van biologische landbouw. De afwezigheid van herbiciden, chemisch-synthetische fungiciden en minerale meststoffen zorgt voor gezonde levende bodems.
Wij bieden onze wijnstokken de best mogelijke omstandigheden. Gezonde, smaakvolle druiven zijn het resultaat. En die zijn de basis voor de productie van onderscheidende wijnen die gevormd worden door de oorsprong van hun herkomst.’
Boris Kranz

In de kelder
Bij Kranz stellen ze de modernste technische eisen, toch grijpen ze zeer gevoelig en minimaal in bij de natuurlijke processen. Elk wijnjaar is anders en laat ruimte voor interpretatie.
Gecontroleerde gisting of spontane gisting met de eigen gist van de wijngaard?
Roestvrijstalen of houten vat … of beide?
Hele druiven persen of een puree die enkele uren staat?
Bij Kranz houden ze van deze uitdaging en volgen geen routine, maar passen zich aan de respectievelijke omstandigheden van het jaar aan. Dat is ook wat de signatuur van Boris Kranz bepaald.