Mas Seren

Mas Seren

MAS SEREN is een klein wijndomein van 6ha op 300 m hoogte in het plaatsje Monoblet. De landerijen zijn wild; kreupelhout en eikenbossen beschermen de wijngaard. De jongste wijnstokken zijn

Emmanuelle, een van de schaarse vrouwelijke wijnboeren, combineert hier witte (vermentino, roussane, grenache blanc en viognier) en rode druivensoorten (cinsault, grenache en syrah).

Emmanuelle

Unieke stukjes grond

Hoewel de wijngaard uit één stuk bestaat, heeft elk deel van de grond zijn eigen unieke karakter van klimaat, bodem en druivenras. Bij de keuze van de vinifactietechnieken wordt hier dan ook rekening mee gehouden.

Cosinus

Maak kennis met ‘Cosinus’

Respect voor het milieu en behoud van biodiversiteit hebben altijd het werk gedicteerd in de wijngaard van Mas Seren. Hierdoor zijn zij nu volledig biologisch gecertificeerd. Cosinus is in dienst getreden bij Mas Seren om zorg te dragen voor het ploegwerk (luchten) in de wijngaard.

Onkruid wieden

Schapie, schapie…

Onkruid wieden en het gras kort houden? Niks geen machines… Gelukkig is de buur-man een schapen-herder die graag zijn schaapjes laat grazen op Mas Seren!

Veel lucht, minder ziektes, lage opbrengst

De opbrengst van de druiven is van nature laag, circa 25 tot 30 hl/ha. De wijnstokken worden gesnoeid om elke soort goed in evenwicht te brengen en knoppen worden streng verwijderd om een goede verdeling van druiventrossen op de wijnstokken aan te moedigen. Door deze dubbele aanpak wordt het risico op ziektes verminderd met behulp van de wind; de lucht circuleert gemakkelijker rond het gebladerte, zodat regendruppels of condens snel drogen.

Wanneer oogsten?

De oogstdata worden bepaald door de bessen dagelijks te proeven totdat men tevreden is met de bereikte rijpheid. De oogst van deze 6 hectare is dus verspreid over een goede maand om gelijke tred te houden met elke druivensoort… en natuurlijk alles met de hand!

Ontdek de wijnen van Emma’s Mas Seren zelf!