Domaine Le Sollier

Domaine Le Sollier

under construction: een uitgebreider verhaal over Domaine Le Sollier volgt spoedig…

Domaine Le Sollier

DOMAINE LE SOLLIER – een drie generaties oud familiedomein, wordt  gerund door de broers Thomas en Nicolas. Maar ook vader Laurent is nog regelmatig op zijn tractor te zien om de 12 ha wijnvelden te bewerken.

Passie

Dat beide broers met passie werken is aan alles te merken. Als je Nicolas (links) zoekt vind je hem waarschijnlijk in de wijngaarden waar hij bijna dagelijks te vinden is. Thomas houdt zich met name bezig met de vinificatie en de verkoop. Ga je langs voor een wijnproeverij dan verteld hij niet alleen alles over de wijnen maar laat hij je ook met alle trots dit fraaie domein zien.

Tweeling

De ligging van deze prachtige wijngaard is op het zuiden omgeven door de twee kalkhoudende rotsformaties die in de volksmond ook wel ‘Les Jumaux’ (de tweeling) worden genoemd.

Grondsoorten

Het domein is gelegen op de geologische breuk van de “Cevennen”. Een mozaïek van grondsoorten, graniet, leisteen, maar ook mergel . Voor het overgrote deel dolomiet: een zeer zanderige kalksteengrond. Het is zeer arm aan organisch materiaal en heeft grote moeite om te composteren. 

Het belangrijkste kenmerk is dat deze grond erg drainerend is. Daardoor beperkend in termen van vruchtbaarheid, maar bevorderlijk voor de teelt van de wijnstok met het oog op “Great Wines”, temeer omdat er een kleilaag aanwezig is in de ondergrond die de waterbehoefte garandeert.

Terroir

Geassocieerd met de topografie van het gebied, vinden we een duidelijke gelijkenis met het concept van “terroir” dat Bourguignon dierbaar is (elk perceel heeft zijn eigen identiteit op basis van de grondsoort(en), blootstelling aan de elementen en andere omgevingsfactoren). Op het landgoed van Le Sollier heeft hierdoor elk perceel zijn eigen naam: “Les Linthes”, “La ronde”, “La Matte”, “La Combe” … Ze hebben elk zeer specifieke kenmerken die Thomas en Nicolas proberen te vertalen in het glas.

Recyclen

In het najaar, als het druivenblad begint te vallen wordt het blad geraapt door een lokaal bedrijf die hier weer biologische thee van maakt.