Domaine Le Mazelet

Domaine Le Mazelet

Mas du Mazelet is een voormalige pastorie (tegenwoordig woonhuis). Het verhaal gaat dat de mas tijdens de religieuze oorlog bestormd werd door troepen van rebellenleider van de Hugenoten, Jean Cavallier. Op een nacht in oktober 1702 werd het leven van de toenmalige pastoor gespaard in ruil voor een goed maal en wijn voor de troepen...

Nieuw leven in de brouwerij

De hierboven genoemde tijd ligt ver achter ons. Wat bleef was de wijn. Na een aantal jaar van ’t spreekwoordelijke ‘lage pitje’ wordt er sinds 2012 weer volop gewerkt aan het bewerken van het land, het verzorgen van de wijngaarden en het maken van biologische wijn. De voormalige graanmolen, met z’n karakteristieke waterbassin, is omgetoverd tot cave. Het kloppende wijnhart van Le Mazelet.

UK meets NL meets FR

Le Mazelet is een klein wijndomein van nog geen 5ha groot, gelegen aan de voet van de Zuidfranse Cévennes (Piémont Cévenol), ten westen van de Rhône vallei in het departement de Gard.

De kleine, vervallen wijngaard werd in 2012 gekocht door de in Oxford gevestigde biochemicus Kim Nasmyth en begon met de hulp van familie en vrienden met het herstel ervan.

Hij werd vergezeld door Ronald van Breemen, een Nederlandse hotelprofessional, die sinds 2003 in Frankrijk woont en werkt. Samen met hun families delen ze een passie voor het maken van biologische wijnen met karakter en authenticiteit.

Ronald en Kim (in de cuve)
Al veel biodiversiteit in het vroege voorjaar…

Biodiversiteit

De wijngaarden van Domaine Le Mazelet zijn beplant met rode druivenrassen (Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Pinot Noir) en sinds enkele jaren ook witte druivenrassen (nieuwe aanplant van Viognier, Grenache Blanc en Vermentino).

Wilde grassen, klaver en mosterd groeien tussen de wijnstokken om redenen van biodiversiteit en kwaliteit. Er worden geen herbiciden en pesticiden gebruikt en het gebruik van kopersulfaat en zwavel is beperkt.

Dieren in het wild zijn er in overvloed. In de lente weergalmt het geluid van kikkers door de wijngaard en in de zomer leven de rijen wijnstokken van insecten, hagedissen en vogels.

Le Sanglier

Het wilde zwijn, hier heeft Le Mazelet een haat-liefde verhouding mee…

Deze dieren zijn er veel in Les Cévennes en (bijna) rijpe druiven vinden zij heerlijk. Gelukkig bieden schrikdraad en jagers voldoende bescherming om de oogst veilig te stellen.

Het etiket is ook meteen een goede hint voor de perfecte wijn-spijs combinatie. Het zal niet verbazen dat met de rode wijnen van Le Mazelet, een heerlijk gegrild stuk wild zwijn uitermate goed combineert!