Domaine Des Luces

Domaine Des Luces

Domaine des Luces

DOMAINE DES LUCES is gelegen in een klein dorpje genaamd St Césaire de Gauzignan, in het midden van de driehoek Alès, Nîmes, Uzès. De familie Bourrassol is hier al 4 generaties wijnbouwer. Hun motto:

”Een droom en passie in een fles”

Cave Coopérative

De familie heeft ruim 30ha wijngaard. De vorige 3 generaties hebben zelf nooit wijn gemaakt, maar altijd alle druiven geleverd aan de lokale Cave Coopérative. Michaël en zijn vrouw Séverine hebben besloten dit vanaf 2016 anders te gaan doen. Sinds dat jaar wordt 12ha gebruikt voor eigen wijnproductie. De overige druiven worden nog altijd verkocht.

Moderne cave

Michaël en Séverine maken dus pas sinds 2016 hun eigen wijnen. Hier dan ook geen klassieke cave in een karakteristieke schuur of prachtig landhuis. Nee, een strak opgetrokken moderne cave waar de plukmachine voor de deur staat te glimmen. Hier zetten zij, met milieuvriendelijke methoden en een constante zoektocht naar kwaliteit tijdens het wijnmaken, een prachtige en diverse lijn wijnen neer! Vanzelfsprekend biologisch.

Geologie

Michaël heeft na bestudering van een geologische kaart zijn percelen heel precies geselecteerd. Zo worden de witte druiven gevonden op kalkgronden van mergel, wat de witte wijn finesse en balans geeft. Wat betreft de rode druiven, deze zijn te vinden op kalkzandsteen wat zorgt voor robuustheid en kracht.

Paillage

of mulchen in het Nederlands, is het bedekken van de bodem met organisch materiaal. Michaël plant in de herfst peulvruchten en kruiden tussen de wijnstruiken. Deze planten groeien de hele winter door, waarbij de wortels de grond verdichten en koolstof opnemen. In het voorjaar worden de planten platgewalst. Op deze manier wordt de opgeslagen stikstof over de wijnstok verdeeld. Daarnaast zorgt het mulchen ervoor dat de vochtigheid tijdens de zomer op peil blijft en dit creëert een levende bodem met veel bio-diversiteit.