Domaine de Berguerolles

Domaine de Berguerolles

Domaine de Berguerolles is een door de familie Manifacier gerund domein in St. Ambroix, in het noorden van de Languedoc in het Nationaal Park Cévennen.

Locatie, locatie, locatie

De ongeveer 30 ha wijngaarden van Berguerolles zijn gelegen op heuveltoppen langs de rivier de Cèze, in een meander die de wijnstokken een microklimaat oplevert en ze beschermt tegen de klimatologische gevaren van de Cévennen. Waaronder de zogenaamde ‘Épisode Cévenol’.

De wijngaarden zijn omzoomd met eeuwenoude muurtjes (clos), die de verschillende bodemsoorten afbakenen. Deze dragen bij aan het behoud van de natuurlijke biodiversiteit van de wijnstokken en de bossen die grenzen aan de wijngaard.

Domaine de Berguerolles birds eye
Domaine de Berguerolles
Domaine de Berguerolles Cave Entrez
Mathieu

‘a family affair’

Robert Saint Etienne verwierf de ‘Clos de Berguerolles’ in 1967. Vanuit het niets heeft hij deze prachtige wijngaard kunnen herbouwen om kwaliteitswijnen te produceren. In 1974 zijn de eerste wijnen gebotteld.

Mathieu (kleinzoon van Robert) zwaait nu de scepter over het domein. Zijn zoontje Leopoldo is ook al druk op het domein; hij scheurt graag rond op de tractor (van plastic, dat wel) en heeft al zijn eigen wijn! Net zoals zijn broertje Hermes…

Berguerolles Leopoldo
Berguerolles Leopoldo

Proeftuin

In 2009 werd een klein experimenteel blok aangeplant met maar liefst 32 druivensoorten. In deze proeftuin probeert Mathieu de mogelijkheden van zowel Franse als internationale variëteiten voor hun microklimaat te ontdekken.

‘Hermes’ is het resultaat van het combineren van liefst 18 soorten witte druiven!

Domaine de Berguerolles Cave Entrez
Leopoldo en Hermes
Domaine de Berguerolles

Veel variëteit

Bij Domaine de Berguerolles staat een grote variëteit aan druivensoorten aangeplant (ongeveer 17, exclusief de proeftuin). Dit zorgt voor het behoud van een rassen- en biodiversiteit. Hierdoor kunnen de wijngaarden duurzaam en deels biodynamisch worden bestuurd.

Het behoud van het microbiële leven van bodems is een van de prioriteiten bij Domaine de Berguerolles, evenals de bescherming van de natuur.

Biologisch – Biodynamisch – Natuurwijn

Onder leiding van Mathieu is het domein de laatste jaren zoveel meer geworden dan het traditionele wijnhuis met alleen klassieke wijnen.

Sinds de oogst van 2022 zijn al zijn wijnen volledig biologisch gecertificeerd! Met zijn nieuwste lijn natuurwijnen, maakt Mathieu alweer de volgende stap: een bio-dynamische benadering waarbij Demeter certificering de ambitie is…

Domaine de Berguerolles Druiven