Cantina Terracruda

Cantina Terracruda

under construction: een uitgebreider verhaal over Cantina Terracruda volgt spoedig…

Stel je een omgeving voor waarbij de kleuren van de heuvels intens zijn en door de jaargetijden heen steeds weer veranderen, waarbij je ogen en geest verdwalen in een eindeloos landschap van heuvels en een kalme en rustige zee…

CANTINA TERRACRUDA heeft haar wortels in dit magische land, in een dorp met de naam Fratte Rosa. Een klein dorpje op de top van een heuvel, op de grens tussen de twee provincies Pesaro-Urbino en Ancona, in de regio Le Marche.

Familiair partnership

Cantina Terracruda heeft een recente oorsprong, maar is geïnspireerd door een eeuwenoude passie. Het wijnhuis is gestart door drie partners/families met een goed zakelijk instinct, gemotiveerd door de grote mogelijkheden van een gebied waar de wijnproductie voornamelijk wordt beheerst door kleine familiebedrijven.
Zonder de traditie te vergeten en met een toekomstgerichte aanpak, begonnen ze in 2000 met de aankoop van meer dan 20 hectare wijngaarden, waarvan 10 reeds met inheemse soorten waren aangeplant, terwijl de overige 10 werden herplant met lokale variëteiten.

Alleen inheemse druiven – DOC

Nu wordt op zo’n 30 hectare overwegend Bianchello del Metauro Doc, Doc Pergola Rosso en Sangiovese dei Colli Pesaresi Doc geproduceerd. Sinds 2007 heeft 80% van de productie een gecontroleerde oorsprongsbenaming (“DOC” in het Italiaans).

Vanaf de oogst 2017 vindt de volledige productie en vinificatie plaats onder biologisch regime. Een keuze die sterk gewenst is met betrekking tot de aarde en al haar bewoners. Vanaf de oogst 2020 zullen alle wijnen van Terracruda officieel zijn gecertificeerd.

Onderzoek en innovatie

Het bedrijf kenmerkt zich door continue innovatie en onderzoek door prominente wetenschappers. Onder leiding van oenoloog Giancarlo Soverchia wordt in samenwerking met de Universiteit van Ancona het project “Oude edele druivensoorten” uitgevoerd, voor het doen herleven van de plaatselijke druivenrassen die volledig dreigden te verdwijnen. Deze druivenrassen werden zorgvuldig geselecteerd, herplant en verwerkt tot mono-cepages, zoals de wijnsoorten IGT Marche Bianco Incrocio Bruni 54, Garofanata en Famoso.