Domaine de Berguerolles
DOMAINE DE BERGUEROLLES is een door een familie gerund domein in St. Ambroix, in het noorden van de Languedoc in het Nationaal Park Cevennen.

Le Clos
Robert Saint Etienne verwierf de ‘Clos de Berguerolles’ in 1967. Vanuit het niets heeft hij deze prachtige wijngaard kunnen herbouwen om kwaliteitswijnen te produceren. In 1974 zijn de eerste wijnen gebotteld.
Mathieu (kleinzoon van Robert) zwaait nu de scepter over het domein. Zijn zoontje Leopoldo is ook al druk op de Clos; als je goed kijkt zie je hem staan in het hek bij de ingang. Hij rijdt graag rond op de tractor (van plastic, dat wel) en heeft al zijn eigen wijn! Net zoals zijn zusje Ermes.


Locatie, locatie, locatie
De ongeveer 30 ha wijngaarden van Berguerolles zijn gelegen op heuveltoppen langs de rivier de Cèze, in een meander die de wijnstokken een microklimaat oplevert en ze beschermt tegen de klimatologische gevaren van de Cévennen. Waaronder de zogenaamde ‘Épisode Cévenol’.
De wijngaarden zijn omzoomd met eeuwenoude muurtjes, die de verschillende bodemsoorten afbakenen. Deze dragen bij aan het behoud van de natuurlijke biodiversiteit van de wijnstokken en de bossen die grenzen aan de wijngaard.
17 variëteiten
Een zeer grote variëteit aan druivensoorten (ongeveer 17) zorgt voor het behoud van een rassendiversiteit. Hierdoor kunnen de wijngaarden duurzaam en deels biodynamisch worden bestuurd. Het behoud van het microbiële leven van bodems is een van de prioriteiten bij Domaine de Berguerolles, evenals de bescherming van de natuur.
Proeftuin

In 2009 werd een klein experimenteel blok aangeplant met maar liefst 32 druivensoorten. In deze proeftuin proberen Mathieu en Clarissa de mogelijkheden van zowel Franse als internationale variëteiten voor hun microklimaat te ontdekken. ‘Ermes’ is het resultaat van het combineren van liefst 17 soorten witte druiven!


Weingut Kranz

4e generatie
Boris Kranz wist al vroeg dat hij wijnmaker wilde worden. Hij sprak al over het potentieel van de zuidhelling van Kalmit toen het Wingerts-gebied nog als te steil en veel te onpraktisch werd beschouwd om te bewerken.
Toen hij nog geen 20 jaar oud was, nam hij de verantwoordelijkheid voor de wijnkelder over. Het was zeker een groot voordeel dat er geen oude tradities waren die gerespecteerd moesten worden, en dus werkte hij consequent naar de top van de wijnproducenten in de Pfalz met toewijding, nauwkeurig vakmanschap en een flinke portie idealisme. Samen met zijn vrouw Kerstin is Boris Kranz nu de 4e generatie die de wijnmakerij runt.
WEINGUT KRANZ, een stuk land net buiten Ilbesheim, in de Zuid-Pfalz, om een huis te bouwen, wat wijngaarden, land en vee … het succesverhaal van de wijnmakerij begon zo onspectaculair in 1948. Hilda en Willi Dennhart richtten de wijnmakerij op samen met hun dochter Ella en haar man Hugo Leiner. Hun dochter Lieselotte kreeg het vervolgens in de jaren zeventig in haar hoofd om de nu geproduceerde wijn zelf te gaan bottelen en op de markt te brengen. Haar man Robert Kranz brak zijn oorspronkelijke opleiding af en ging in de leer als wijnmaker.


Filosofie
‘Wij wijnmakers worden vaak gevraagd naar onze “filosofie” … Iedereen die over iets filosofeert, d.w.z. diep nadenkt, ontwikkelt individuele opvattingen. Voor ons betekent dit dat we onze eigen, onmiskenbare wijnsoort creëren, rekening houdend met de criteria die we onszelf hebben gesteld: authentiek, duurzaam, tijdloos, rechttoe rechtaan.
De basis hiervoor zijn onze wijngaarden, hun bodems en locaties. We bepalen de locaties van onze wijnstokken zorgvuldig en met veel gevoel om het bestaande terroir en de micro klimatologische omstandigheden optimaal te benutten.
We weten dat alleen complex, nauwkeurig handwerk in de wijngaard tot gezonde druiven leidt. Dit extra werk nemen we het hele jaar door graag op ons, want in de wijnkelder kunnen we alleen verwerken wat de natuur ons heeft gegeven.
Wij cultiveren onze wijngaarden volgens de richtlijnen van biologische landbouw. De afwezigheid van herbiciden, chemisch-synthetische fungiciden en minerale meststoffen zorgt voor gezonde levende bodems.
Wij bieden onze wijnstokken de best mogelijke omstandigheden. Gezonde, smaakvolle druiven zijn het resultaat. En die zijn de basis voor de productie van onderscheidende wijnen die gevormd worden door de oorsprong van hun herkomst.’
Boris Kranz

In de kelder
Bij Kranz stellen ze de modernste technische eisen, toch grijpen ze zeer gevoelig en minimaal in bij de natuurlijke processen. Elk wijnjaar is anders en laat ruimte voor interpretatie.
Gecontroleerde gisting of spontane gisting met de eigen gist van de wijngaard?
Roestvrijstalen of houten vat … of beide?
Hele druiven persen of een puree die enkele uren staat?
Bij Kranz houden ze van deze uitdaging en volgen geen routine, maar passen zich aan de respectievelijke omstandigheden van het jaar aan. Dat is ook wat de signatuur van Boris Kranz bepaald.
Weingut Leiner


WEINGUT LEINER is een op en top familiebedrijf, gevestigd in de zuidelijke Pfalz. Naamgever Jürgen en zijn vrouw Brigitte namen in 1974 de wijngaard over van zijn vader, en veranderde het van bijbaan naar een voltijds volwassen bedrijf. Hun zoon Sven en zijn vrouw Simone zwaaien nu de scepter over het wijngoed, maar pa en ma werken nog steeds graag mee.
Onder leiding van Sven zijn ze bij Leiner sinds 2005 overgestapt op ecologische wijnbouw. Sinds jaargang 2008 zijn ze gecertificeerd biologisch en sinds 2011 ook Demeter gecertificeerd (bio-dynamisch). Daarnaast was Sven een van de drie genomineerden voor ‘Winzer des Jahres’ van Falstaff.
“Het mooiste moment van het wijnseizoen voor mij is het voorjaar. Als al het ‘groen’ weer uit de grond komt en het land begint te leven. Dat is het startschot van de natuur.”
Sven leiner

Biologisch-Dynamisch
Bij Leiner wordt de methode van biologisch-dynamische landbouw toegepast. Hierbij beschouwt men de bodem als een levend organisme en verrijkt haar vitaliteit door het gebruik van eigen gemaakte compost, evenwichtige theeën en natuurlijke bereidingen. Hierdoor reageren de wijnstokken met een gezond en evenwichtig groeigedrag.
Plantengemeenschappen die onmisbaar zijn geworden in de wijngaarden worden gestimuleerd, omdat ze niet alleen de wijnstokken voeden, maar ook een stabiliserend effect hebben op het leven van de bodem.
Als je goed kijkt, zorgen naast micro-organismen ook waardevolle schimmelplekken, regenwormen en een ontelbaar aantal insectensoorten voor een goed functionerende voedingskringloop, waarin alleen ondersteunend wordt ingegrepen. Bovendien maken dergelijke gemeenschappen het handmatig toedienen van kunstmest grotendeels overbodig.
respekt-BIODYN
Sinds begin 2021 is Weingut Leiner officieel toegetreden tot Respekt-BIODYN en mag hun oogst van 2020 dit keurmerk al dragen!
Deze vereniging bestaat uit 25 wijnmakerijen uit Oostenrijk, Duitsland, Italië en Hongarije. Mensen die zich hebben gecommitteerd aan het doel om wijnen van de hoogste kwaliteit en individualiteit te produceren met behulp van biodynamische methoden. Hiervoor moeten zeven programma’s worden uitgevoerd:
Locatie-geschikte productie
Biodiversiteit
Bodemvruchtbaarheid
Plantenverzorging
Dieren leven
Omgaan met begeleidende groei, plagen en ziekten
Algemene landbouwmethoden
Het respekt-LOGO
Het respekt-logo komt alleen voor op wijnen die zijn gecertificeerd volgens de respekt-richtlijnen. Deze wijnen zijn gegarandeerd biodynamisch geproduceerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.
Waarom is voor dit logo gekozen?
De cirkel symboliseert de aarde en de gesloten cirkel van de natuur (geboorte, leven, dood, compostering, nieuw leven) maar ook de “agrarische eigenheid” van boerderijen (in de zin van een gesloten circuit en dus de biodynamische basis). De sterren en de maan symboliseren de kosmos, die al het leven op aarde beïnvloedt.

Kosmos
‘Het voortdurende ritme van expansie en concentratie ligt ten grondslag aan al het leven. Ieder jaar beleven we opnieuw hoe de kracht van de seizoenen en de kosmische orde de vegetatieperiodes bepalen.
De methode van biologisch-dynamische landbouw laat zien dat de vormende krachten van alle planten deze impulsen volgen. We observeren deze processen zeer zorgvuldig en hebben de processen diepgaand geïnternaliseerd in onze managementmethoden.
Onze wijnstokken danken ons hiervoor met een gezonde balans tussen groeigedrag en druivenrijpheid, die we uitsluitend te danken hebben aan onze inspanningen in de wijngaard.’

Domaine des Luces
DOMAINE DES LUCES is gelegen in een klein dorpje genaamd St Césaire de Gauzignan, in het midden van de driehoek Alès, Nîmes, Uzès. De familie Bourrassol is hier al 4 generaties wijnbouwer. Hun motto:
”Een droom en passie in een fles”

Cave Coopérative
De familie heeft ruim 30ha wijngaard. De vorige 3 generaties hebben zelf nooit wijn gemaakt, maar altijd alle druiven geleverd aan de lokale Cave Coopérative. Michaël en zijn vrouw Séverine hebben besloten dit vanaf 2016 anders te gaan doen. Sinds dat jaar wordt 12ha gebruikt voor eigen wijnproductie. De overige druiven worden nog altijd verkocht.

Moderne cave
Michaël en Séverine maken dus pas sinds 2016 hun eigen wijnen. Hier dan ook geen klassieke cave in een karakteristieke schuur of prachtig landhuis. Nee, een strak opgetrokken moderne cave waar de plukmachine voor de deur staat te glimmen. Hier zetten zij, met milieuvriendelijke methoden en een constante zoektocht naar kwaliteit tijdens het wijnmaken, een prachtige en diverse lijn wijnen neer! Vanzelfsprekend biologisch.
Geologie
Michaël heeft na bestudering van een geologische kaart zijn percelen heel precies geselecteerd. Zo worden de witte druiven gevonden op kalkgronden van mergel, wat de witte wijn finesse en balans geeft. Wat betreft de rode druiven, deze zijn te vinden op kalkzandsteen wat zorgt voor robuustheid en kracht.
Paillage
of mulchen in het Nederlands, is het bedekken van de bodem met organisch materiaal. Michaël plant in de herfst peulvruchten en kruiden tussen de wijnstruiken. Deze planten groeien de hele winter door, waarbij de wortels de grond verdichten en koolstof opnemen. In het voorjaar worden de planten platgewalst. Op deze manier wordt de opgeslagen stikstof over de wijnstok verdeeld. Daarnaast zorgt het mulchen ervoor dat de vochtigheid tijdens de zomer op peil blijft en dit creëert een levende bodem met veel bio-diversiteit.

Domaine Les Lys
DOMAINE LES LYS is gelegen in het plaatsje Blauzac, op een steenworp afstand van Uzès. Een domein van 30ha op de grens van de Rhône Vallei en Les Cévennes.
Strak, modern en hip is deze cave van de jonge wijnmakers Marie-Hélène en Thomas, inclusief ondergrondse kelder om de wijn onder ideale omstandigheden te laten rijpen. En dat is mooi, want de wijnen van Les Lys komen standaard pas 2 jaar na de oogst op de markt.



Biologisch wijngaardbeheer, gecombineerd met zandsteen- en kalksteenbodems en de frisse wind uit de Cevennen zijn het recept voor pure, precieze wijnen, met frisse en delicate aroma’s
Tonnen
Daar hebben ze er hier veel van en vooral in verschillende soorten en maten: ‘pièce’ (225ltr), ‘demi muid’ (600ltr) en cuve tronconique (groot!).
Capitellen
Je vindt ze op de wijngaarden van Les Lys… Een capitelle (capitèlo in languedocien) is een droge stenen hut, dat wil zeggen zonder mortel. Vroeger gebruikt als tijdelijk onderkomen voor kleine grondeigenaren, opslag voor hun werktuigen en hun landbouwproducten uit de oude garrigues. Ze kwamen met name voor in het departement Gard.

Mas Seren
MAS SEREN is een klein wijndomein van 6ha op 300 m hoogte in het plaatsje Monoblet. De landerijen zijn wild; kreupelhout en eikenbossen beschermen de wijngaard. De jongste wijnstokken zijn
Emmanuelle, een van de schaarse vrouwelijke wijnboeren, combineert hier witte (vermentino, roussane, grenache blanc en viognier) en rode druivensoorten (cinsault, grenache en syrah).


Unieke stukjes grond
Hoewel de wijngaard uit één stuk bestaat, heeft elk deel van de grond zijn eigen unieke karakter van klimaat, bodem en druivenras. Bij de keuze van de vinifactietechnieken wordt hier dan ook rekening mee gehouden.


Maak kennis met ‘Cosinus’
Respect voor het milieu en behoud van biodiversiteit hebben altijd het werk gedicteerd in de wijngaard van Mas Seren. Hierdoor zijn zij nu volledig biologisch gecertificeerd. Cosinus is in dienst getreden bij Mas Seren om zorg te dragen voor het ploegwerk (luchten) in de wijngaard.

Schapie, schapie…
Onkruid wieden en het gras kort houden? Niks geen machines… Gelukkig is de buur-man een schapen-herder die graag zijn schaapjes laat grazen op Mas Seren!
Veel lucht, minder ziektes, lage opbrengst
De opbrengst van de druiven is van nature laag, circa 25 tot 30 hl/ha. De wijnstokken worden gesnoeid om elke soort goed in evenwicht te brengen en knoppen worden streng verwijderd om een goede verdeling van druiventrossen op de wijnstokken aan te moedigen. Door deze dubbele aanpak wordt het risico op ziektes verminderd met behulp van de wind; de lucht circuleert gemakkelijker rond het gebladerte, zodat regendruppels of condens snel drogen.
Wanneer oogsten?
De oogstdata worden bepaald door de bessen dagelijks te proeven totdat men tevreden is met de bereikte rijpheid. De oogst van deze 6 hectare is dus verspreid over een goede maand om gelijke tred te houden met elke druivensoort… en natuurlijk alles met de hand!

Domaine Le Mazelet
LE MAZELET is een klein wijndomein van 5ha gelegen aan de voet van de Zuidfranse Cévennes (Piémont Cévenol), ten westen van de Rhône vallei in het departement de Gard, omgeven door olijfbomen en authentieke middeleeuwse dorpjes.


Mas du Mazelet
Deze voormalige pastorie (tegenwoordig woonhuis) werd tijdens de religieuze oorlog bestormd door de troepen van rebellenleider van de Hugenoten, Jean Cavallier. Het verhaal gaat dat op een nacht in oktober 1702 het leven van de toenmalige pastoor werd gespaard in ruil voor een goed maal en wijn voor de troepen.
Deze tijd ligt ver achter ons. Wat bleef was de wijn. Na een aantal jaar van ’t spreekwoordelijke ‘lage pitje’ wordt er sinds 2012 volop gewerkt aan het bewerken van het land, het verzorgen van de wijngaarden en het maken van biologische wijn. De voormalige graanmolen, met z’n karakteristieke waterbassin, is omgetoverd tot cave. Het kloppende wijnhart van Le Mazelet.
UK meets NL meets FR
Le Mazelet is een Engels-Nederlandse samenwerking tussen Kim Nasmyth en Ronald van Breemen, beiden gepassioneerd om natuurlijke wijnen te produceren. Er worden dan ook geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en de toevoeging van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. De druiven worden met de hand geselecteerd en geplukt. Deze op klei- en kalkgrond groeiende druivensoorten zorgen voor de ronde, volle en fruitige smaken, vaak aangevuld met de kruidige aroma’s uit de ‘Garrigue’.


Rood en rosé… geen wit?
Tot voor kort werden er op Le Mazelet alleen rode en rosé wijnen gemaakt. Maar wat voor wijnen! Naast een aantal blends waaronder de Cévennes klassieker Syrah/Grenache (soms met een klein beetje Mourvèdre) zijn er ook heerlijke mono cepages van Syrah en Grenache. Enkele jaren geleden zijn oude Cabernet stokken gerooid. Hiervoor zijn Viognier, Vermentino en Grenache blanc terug geplant. Vanaf 2020 dus ook overheerlijke witte wijn van Kim en Ronald!
‘Natuurlijke wijnen, traditie, Garrigue… en een beetje eigenwijs zijn: dat zijn de ingrediënten die deze wijnen met ‘Le sanglier’ (het hier vaak voorkomende wilde zwijn) zo uniek en aantrekkelijk maken.‘
Domaine Sainte Octime
DOMAINE SAINTE OCTIME wordt al sinds de 15e eeuw van vader op zoon doorgegeven en ligt in Sardan in Gard, een klein dorp in de eerste klei- en kalkstenen uitlopers van de Cévennen tussen Quissac en Sommières. Op dit 25 ha grote domein is men volop bezig, en gespecialiseerd in, de juiste balans vinden in een grote verscheidenheid aan druivensoorten.
16e generatie
Varend van vader op zoon gedurende vele jaren, nam Lionel Rampon, 16e generatie, de exploitatie in 2007 over van zijn vader na zijn studie van viti-oenologie. In 2014 kwam zijn partner Elodie Lionel vergezellen op de boerderij om te helpen bij het werk in de wijngaarden en om het flessenassortiment te ontwikkelen, maar ook voor het beheer van de andere activiteiten op het landgoed (oa logies
‘En Conversion’
In de omschakeling naar biologische wijnbouw wordt de grond sinds 2018 mechanisch bewerkt en is het gecontroleerd begrazen van bepaalde percelen geïntroduceerd om de bodem te verbeteren.
Veel druivensoorten
Lionel en Elodie hebben gekozen voor een grote verscheidenheid aan druivensoorten op hun landerijen. Hierbij gaan zij regiovreemde soorten ook zeker niet uit de weg. Bijvoorbeeld de Corsicaanse Nielluccio, waar ze hun overheerlijke Rosé van maken.
Lionel proefde wijn van deze druif en dacht: “Dit vind ik lekker; dit wil ik ook!”. Overige druivensoorten die zij verbouwen:
Syrah
Carrignan
Merlot
Cabernet Sauvignon
Grenache Noir
Cinsault
Rousanne
Viognier
Muscat au petit grains
Grenache blanc
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Domaine Le Sollier
DOMAINE LE SOLLIER – een drie generaties oud familiedomein, wordt gerund door de broers Thomas en Nicolas. Maar ook vader Laurent is nog regelmatig op zijn tractor te zien om de 12 ha wijnvelden te bewerken.
Passie
Dat beide broers met passie werken is aan alles te merken. Als je Nicolas (links) zoekt vind je hem waarschijnlijk in de wijngaarden waar hij bijna dagelijks te vinden is. Thomas houdt zich met name bezig met de vinificatie en de verkoop. Ga je langs voor een wijnproeverij dan verteld hij niet alleen alles over de wijnen maar laat hij je ook met alle trots dit fraaie domein zien.
Tweeling
De ligging van deze prachtige wijngaard is op het zuiden omgeven door de twee kalkhoudende rotsformaties die in de volksmond ook wel ‘Les Jumaux’ (de tweeling) worden genoemd.
Grondsoorten
Het domein is gelegen op de geologische breuk van de “Cevennen”. Een mozaïek van grondsoorten, graniet, leisteen, maar ook mergel . Voor het overgrote deel dolomiet: een zeer zanderige kalksteengrond. Het is zeer arm aan organisch materiaal en heeft grote moeite om te composteren.
Het belangrijkste kenmerk is dat deze grond erg drainerend is. Daardoor beperkend in termen van vruchtbaarheid, maar bevorderlijk voor de teelt van de wijnstok met het oog op “Great Wines”, temeer omdat er een kleilaag aanwezig is in de ondergrond die de waterbehoefte garandeert.
Terroir
Geassocieerd met de topografie van het gebied, vinden we een duidelijke gelijkenis met het concept van “terroir” dat Bourguignon dierbaar is (elk perceel heeft zijn eigen identiteit op basis van de grondsoort(en), blootstelling aan de elementen en andere omgevingsfactoren). Op het landgoed van Le Sollier heeft hierdoor elk perceel zijn eigen naam: “Les Linthes”, “La ronde”, “La Matte”, “La Combe” … Ze hebben elk zeer specifieke kenmerken die Thomas en Nicolas proberen te vertalen in het glas.
Recyclen
In het najaar, als het druivenblad begint te vallen wordt het blad geraapt door een lokaal bedrijf die hier weer biologische thee van maakt.
Terre des Chardons
TERRE DES CHARDONS – De familie Chardon woont sinds 1982 in de stad Bellegarde, in de Gard, op een land van zon, stenen en wind. In 1999 nam Jérôme, zoon van de oude Chardon, de dertig hectare van de familieboerderij over die gewijd is aan tuinieren en boomteelt. Hij besloot toen om 9 hectare wijnstokken aan te planten, en nam het op zich om deze te cultiveren volgens de principes van de biodynamische teelt. Er worden temperamentvolle wijnen gecreëerd op de finesse en frisheid van de zuidelijke AOP’s Costières de Nîmes (rood) en Clairette de Bellegarde (wit).
De wijnkelder
De wijnkelder van de familie Chardon is volledig opgetrokken uit natuurlijke materialen. De muren van de kelder zijn opgetrokken uit stenen uit de steengroeven van Pont du Gard op 25 km van de wijngaard. Deze stenen zijn 2,10m lang, 0,90m hoog, 0,60m dik en wegen 2,5 ton. Ze werden gemetseld met mortel op basis van kalk. Dit materiaal, dat al door de Romeinen werd gebruikt om de beroemde Pont du Gard te bouwen, zorgt ervoor dat de kelder een constante temperatuur en vochtigheid behoudt.
Onder het dak werden kurkplaten van 8 cm dik aangebracht, geïnspireerd op technieken die van oudsher in mediterrane streken werden gebruikt. Dit natuurlijke materiaal heeft een uitzonderlijk isolerend vermogen en is bestand tegen weersinvloeden.
Het frame van de wijnkelder is gemaakt van hout uit de Vogezen zonder enige chemische behandeling, wat een extra garantie biedt voor de kwaliteit van het milieu. Het geheel is bedekt met traditionele terracotta tegels.
Het plafond van de kelder is gebouwd met terracotta Limoux-gewelven, geplaatst op keramische balken, en doet zo denken aan de constructies van boerderijen en kelders uit die streken.
Verven op basis van caseïne en natuurlijke pigmenten maken het mogelijk om kleuren te verkrijgen die in harmonie zijn met de steen en de gewelven.
“Ons doel is om zo dicht mogelijk bij de oogst te werken om lokale wijnen te vinifiëren, vooral wijnen voor het plezier. We voeren een zeer strikte perceelselectie uit om kleine jaargangen afzonderlijk te vinifiëren en dit geeft ons dan een ruimere keuze tijdens de melanges (gemaakt met de hulp van de heer Jacques Puisais, oenoloog en oprichter van het smaakinstituut).
Onze wijnen worden traditioneel gevinifieerd. Fermentaties worden uitgevoerd met inheemse gisten en zonder zwavel om de typiciteit van ons terroir te onthullen. Zodra de gisting is voltooid, worden onze wijnen vervolgens in vaten verfijnd.
We werken aan onze wijnen op basis van de maankalender om elke actie ten gunste van de wijn te laten zijn. Het gebruik van additieven (lijm, filtratie, enz.) die tot op zekere hoogte de expressie van de wijnen kunnen veranderen, wordt beperkt of zelfs vermeden.”
Cantina Ottoventi
CANTINA OTTOVENTI – een echt familiebedrijf van circa 40ha rond de gebieden Erice, Valderice en Trapani, in het westen van Sicilië. De wijngaarden worden verbouwd tussen land en zee met de altijd aanwezige hulp van de mediterrane winden. De wind en de zee beïnvloeden dagelijks het leven en de wijnen.
Familie
Antonino Sr. en Giuseppina vormen de kern van zowel hun familie als het bedrijf. Ze zijn de vierde generatie landeigenaren en zijn nog altijd betrokken bij het dagelijkse strategische en operationele beheer van de wijnmakerij.
Antonino Jr. is de algemeen directeur van Ottoventi. Sara is, samen met haar familie, eigenlijk al vanaf haar geboorte betrokken bij de Ottoventi- onderneming. Zij beheert op succesvolle wijze de communicatie, het imago en de public relations van Ottoventi. Het strakke imago van Ottoventi met zijn moderne en lineaire logo is het resultaat van haar smaak en gevoeligheid, gecombineerd met de expertise van een uitstekende grafisch ontwerper.
Otto venti – acht winden
Wind, uit een van de acht windrichtingen, is er altijd op Sicilië. De wind houdt de druiven droog en gezond. Een geventileerde wijngaard heeft een lagere kans op plantenziekten zoals schimmels e.d., omdat ziekten vocht nodig hebben om zich te ontwikkelen. Dit vermindert de noodzaak om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dankzij de wind zijn ze bij Ottoventi dus gezegend met gezonde druiven en wijn. Tijdens de winter combineert de zee zich met de wind, in de vorm van een zeebriesje en brengt het zout naar de wijngaarden. Eenmaal opgenomen door de druiven, bepaalt dit het zoutgehalte en de mineraliteit van deze wijnen.
De geur en smaak van de Siciliaanse zee vind je dus terug in de wijnen van Ottoventi.
Tegendraads oogsten
Doorgaans oogst men op Sicilië wanneer druiven hun maximale suikergehalte hebben bereikt. Ottoventi oogst zijn druiven eerder, wanneer ze perfect rijp zijn. De oogst eindigt hierdoor twee tot drie weken eerder dan traditionele lokale cantina’s. Dit maakt de druiven en wijnen rijk aan aroma’s, extreem mineralig en fris, in staat om geweldige structuur en smaken uit te drukken. Bovendien zijn ze hierdoor ook prima houdbaar.
Architectuur en design
Aan de voet van de Erice springt de wijnmakerij van Ottoventi direct in het oog. Het complex doet denken aan de plaatselijke agrarische neder- zettingen, gekenmerkt door een compacte “baglio a corte” (ommuurde binnenplaats), typ- isch voor de oude Siciliaanse traditie. Maar hier dan wel in een moderner jasje.
De buitenkant oogt klassiek, maar het proeflokaal komt overduidelijk van de hand van Sara. De toon en inrichting worden gekenmerkt door contrast: de muren vormen een donkere achtergrond in tegenstelling tot de bleke geometrische patronen, de glanzende vloeren worden omlijst door een reeks kiezelstenen die langs de halve omtrek van de kamer ligt.
Cantina Terracruda
Stel je een omgeving voor waarbij de kleuren van de heuvels intens zijn en door de jaargetijden heen steeds weer veranderen, waarbij je ogen en geest verdwalen in een eindeloos landschap van heuvels en een kalme en rustige zee…
CANTINA TERRACRUDA heeft haar wortels in dit magische land, in een dorp met de naam Fratte Rosa. Een klein dorpje op de top van een heuvel, op de grens tussen de twee provincies Pesaro-Urbino en Ancona, in de regio Le Marche.
Familiair partnership
Cantina Terracruda heeft een recente oorsprong, maar is geïnspireerd door een eeuwenoude passie. Het wijnhuis is gestart door drie partners/families met een goed zakelijk instinct, gemotiveerd door de grote mogelijkheden van een gebied waar de wijnproductie voornamelijk wordt beheerst door kleine familiebedrijven.
Zonder de traditie te vergeten en met een toekomstgerichte aanpak, begonnen ze in 2000 met de aankoop van meer dan 20 hectare wijngaarden, waarvan 10 reeds met inheemse soorten waren aangeplant, terwijl de overige 10 werden herplant met lokale variëteiten.
Alleen inheemse druiven – DOC
Nu wordt op zo’n 30 hectare overwegend Bianchello del Metauro Doc, Doc Pergola Rosso en Sangiovese dei Colli Pesaresi Doc geproduceerd. Sinds 2007 heeft 80% van de productie een gecontroleerde oorsprongsbenaming (“DOC” in het Italiaans).
Vanaf de oogst 2017 vindt de volledige productie en vinificatie plaats onder biologisch regime. Een keuze die sterk gewenst is met betrekking tot de aarde en al haar bewoners. Vanaf de oogst 2020 zullen alle wijnen van Terracruda officieel zijn gecertificeerd.
Onderzoek en innovatie
Het bedrijf kenmerkt zich door continue innovatie en onderzoek door prominente wetenschappers. Onder leiding van oenoloog Giancarlo Soverchia wordt in samenwerking met de Universiteit van Ancona het project “Oude edele druivensoorten” uitgevoerd, voor het doen herleven van de plaatselijke druivenrassen die volledig dreigden te verdwijnen. Deze druivenrassen werden zorgvuldig geselecteerd, herplant en verwerkt tot mono-cepages, zoals de wijnsoorten IGT Marche Bianco Incrocio Bruni 54, Garofanata en Famoso.