Beschrijving
Wijndomein Aldenborgh is gelegen op de zuidhelling van het Beekdal. Daar laat wijnmaker Peter Pelzer zijn druiven rijpen tot ze precies de eigenschappen hebben die zo typerend zijn voor de uitstekende kwaliteit van de Eyser wijnen. De druiven groeien in perfecte dialoog met de natuur, waardoor essentiële smaakstoffen behouden blijven. Aldenborgh maakt daarmee uitsluitend biologische wijnen op een verantwoorde en ecologische manier. De biologische wijnen hebben een ECO keurmerk. Zoon Chris heeft er na een biologie-opleiding in Nijmegen (met als specialisme plantmicrobe interacties) in 2017 voor gekozen zich aan te sluiten bij Domein Aldenborgh. De bundeling van ervaringen en inzichten uit praktijk en theorie leidt tot een steeds verder gaande verfijning van de Aldenborgh-aanpak.
De wijn
De Aldenborgh Eyra Pinot Gris is een blend van oogstjaren 2010, 2011 en 2015 en enkel van de Pinot Gris. De combinatie van methode (traditionelle) en druif kom je niet vaak tegen. Overigens ongefilterd en ongeklaard (dit doen ze nooit bij Aldenborgh), maar nog steeds verrassend helder.
Het proeven
Ondanks de oudere jaargangen is de wijn verrassend kwiek. Aan de fruitkant duikt er nog wat steenfruit en citrus op, maar het is vooral de kruidigheid (o.a. dille en laurier) die naar voren komt. Zijdezachte mousse, laag in de alcohol en tegelijkertijd een vollere wijn met aan het eind een verfrissende afdronk.
Waarbij te drinken?
Eigenlijk zou je deze Eyra even in een karaf moeten beluchten, dan geeft deze wijn zich pas echt goed bloot en ervaar je de ware complexiteit ervan. Dit is echt een eetwijn die aan tafel veel kan hebben. Salades, vis, schaal- en schelpdieren, maar zeker ook als verrassende tegenhanger van wit vlees.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.