Geplaatst op Geef een reactie

Zwitserse verrassing – deel 2

Zwitserland, trouwe lezers weten het, mijn schoonzus woont er en daardoor komen wij er regelmatig. Vorig jaar rond deze tijd vertelde ik in mijn toenmalige column hoe we daar werden ‘verrast’ door een bijzondere Zwitserse kruidenwijn…

Eerder deze maand waren we wederom in het prachtige Alpenland voor familiebezoek én een weekje vakantie. Ook nu weer een verrassende Zwitserse wijnervaring…

Zwitserland staat bij de meeste mensen niet direct bekend als wijnland. Toch waren het al  de Romeinen die wijnbouw introduceerden in de regio die nu Zwitserland heet. Ze plantten wijnstokken langs de oevers van de Rijn en de Rhône, en de wijnbouw verspreidde zich daarna snel.

Schloss Spiez

Tijdens de middeleeuwen werd wijnbouw steeds belangrijker in Zwitserland. Kloosters, adellijke families en steden begonnen hun eigen wijngaarden te beheren. De wijnbouw was een belangrijke bron van inkomsten en een symbool van status.

Tegenwoordig is Zwitserland een land met een rijke traditie van wijnbouw, en het staat bekend om zijn diverse druivensoorten en wijnstijlen. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, zoals Chasselas in Vaud, Pinot Noir in Graubünden en Merlot in Ticino.

Ons (familie)bezoek begint steevast in het Emmental. Daar gaat het vooral over koeien, melk en kaas. Een kwartiertje verder en je staat bij Thun aan de poort van het, in onze ogen, mooiste gebied van Zwitserland: het Berner Oberland.

Hier gaat het vooral over heldere turquoise meren (Thuner- en Brienzersee), alpenreuzen (zoals de Eiger, Mönch en Jungfrau) en prachtige, eindeloze bergwandelingen. Ook hier is wijnbouw niet overmatig aanwezig, zullen we maar zeggen.

‘Spiezer Weinbergen’ met uitzicht op de Thunersee – rechts Schloss Spiez

Maar dan, Spiez… een idyllisch plaatsje gelegen aan de Thunersee met in het hart een prachtig middeleeuws slot dat uitkijkt over het meer én omgeven wordt door wijngaarden! Waarschijnlijk ooit begonnen door de toenmalige adellijke bewoners en door de eeuwen heen ook wel weer in verval geraakt.

Aan het begin van de twintigste eeuw hebben enkele enthousiaste mensen uit Spiez de eeuwenoude wijncultuur op deze plek nieuw leven ingeblazen. In 1927 richtten ze een vereniging op, die in 1942 werd omgevormd tot een coöperatie.

De Spiezer Alpine Weincultur is een verrassende wijncoöperatie. Hier zijn de leden van de coöperatie geen wijnboeren die druiven leveren, maar wijnliefhebbers. Op dit moment telt de coöperatie zo’n 183 leden. Sommigen van hen helpen bij de oogst, anderen organiseren proeverijen, assisteren bij evenementen, leiden hun vrienden rond in de wijngaard of genieten gewoon van een fles Spiez-wijn. 

Voor iedere wijnliefhebber is nauwe betrokkenheid bij een wijngaard natuurlijk super interessant. Lid worden van deze coöperatie vraagt echter wel om een investering van CHF 5.000,- , goedkeuring van tenminste twee zittende leden en de bereidheid om mee te helpen in de wijngaard.

Allemaal prima natuurlijk, maar niet handig als je 900km verderop woont. Gelukkig kun je ook wijnstokken adopteren. Voor CHF 100,- per jaar ben ik dan de trotse ‘eigenaar’ van een wijnstok, inclusief adoptiecertificaat en een fles wijn van mijn ‘eigen’ druiven!

In Spiez niet alleen de geijkte Riesling, Sylvaner en Blauer Burgunder, maar ook verrassende nieuwe (of hybride) soorten zoals Cabernet Jura, Sauvignac en Souvignier Gris. De laatste twee zie je vooral ook veel in Nederland.

Helaas konden we tijdens ons bezoek niet proeven, dus hebben we diverse wijnen mee naar huis genomen. Één voordeel: op deze manier geen last van het Vakantie-Wijn-Syndroom 🙂. 

Benieuwd of de Zwitsers mij dit weekend opnieuw gaan verrassen… Proost!

Friso

PS:

Als het je leuk lijkt om wijnstokken te adopteren en op deze manier veel meer mee te krijgen van een jaar in de wijngaard, dan hoef je niet per se naar Spiez in Zwitserland. Hier dicht bij Alkmaar heb je tenminste twee wijngaarden die ook een soortgelijk adoptie systeem toepassen:

https://www.domeinbergen.nl/ (Bergermeer)
https://wijngaard.dejongens.foundation/ (Obdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *