Geplaatst op Geef een reactie

Het vakantie-wijn-syndroom

Stel je voor…

Al toerend door het prachtige Toscaanse landschap, houd je met je gehuurde Vespa halt bij een idyllisch terrasje. In de schaduw van een aantal reusachtige cipressen, snuif je de subtiele geuren van verse koffie, pizzadeeg en gedroogde worst op. Loom onderuitgezakt probeer je het ietwat luidruchtige gesprek van dat groepje Italiaanse ‘hang’ senioren te volgen. Maar eigenlijk versta je er geen klap van. Op dat moment komt de ober met een glas wijn…

OF

Ergens in de Rhône Vallei, of nog zuidelijker, neem je afslag weet-ik-niet-hoeveel van de Autoroute du Soleil. Na een dag in de auto ben je eindelijk op plek van bestemming. Je stapt de auto uit en die typische zuid-franse geur komt je direct tegemoet: een kruidige combinatie van lavendel, tijm, jeneverbes, laurier en pijnbomen. Daar ook wel ‘garrigue’ genoemd. Met Frans gekeuvel op de achtergrond, komend van de ‘boulodrôme’, neem je plaats op het terras onder de platanen en bestelt een glas wijn…

Dit plaatje kun je natuurlijk ook schetsen voor het Duitse Zwarte Woud, Spaanse Costa’s, Oostenrijkse Alpen etc. Zittende op dat terras, of misschien sta je wel bij een kleine wijnboer in een super sfeervolle wijnkelder, neem je een slok van de lokale wijn. Direct denk je: “Wat is dit voor goddelijke drank?!”, “Dit móet mee naar huis!”

Met een auto vol wijn weer terug in Nederland, trek je thuis een fles open van je net nieuw verworven schatten, om je vervolgens af te vragen waarom je dit ook alweer lekker vond… et voila: het vakantie-wijn-syndroom!

Waarom smaakt die wijn nu anders bij thuiskomst? Feit is dat de smaak niet verandert is, maar jij interpreteert deze anders. Proeven is namelijk veel meer dan alleen de smaak en aroma’s van de wijn. Eigenlijk spelen alle andere zintuigen ook een belangrijke rol bij het proeven.

Het uitzicht vanaf dat schattige terrasje in de zon is toch net even anders dan je eigen achtertuin. Je woonkamer heeft ook een iets andere uitstraling dan die schemerige wijnkelder bij de boer. Omgevingsgeluiden zijn totaal anders en die warme Zuid-Europese zon op je huid is verdwenen. Je kunt natuurlijk thuis met de lavendel toiletverfrisser die Zuid-Franse geur proberen te evenaren, maar of het werkt… 

Onbewust neem je al dit soort invloeden mee in je beoordeling van hetgeen je proeft en kan de wijn zomaar tegenvallen door de veranderde situatie of omgeving. Is er iets te doen aan dit syndroom? Weinig, maar het zal ook niet zo zijn dat dit je bij elke wijn overkomt. Je kunt natuurlijk altijd proberen die prettige situatie of omgeving zo goed mogelijk na te bootsen.

Iedereen die er de komende weken op uit trekt, wens ik veel (proef)plezier bij die lokale wijnboer of op dat zonovergoten terras. Mocht je (weer) tegen zo’n pareltje aanlopen wat je mee naar huis zou willen nemen, vraag je dan af hoe je denkt dat de wijn zal smaken wanneer het 15-20 graden koeler is, er iets meer wind staat en de zon wat minder schijnt…

Proost en een fijne vakantie!

Friso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *