Geplaatst op Geef een reactie

De bloemetjes en de bijtjes

Afgelopen maand was ik even kort op bezoek bij enkele van de wijnmakers in het zuiden van Frankrijk. Wat meteen opviel in de wijngaarden, was de enorme hoeveelheid grassen, kruiden en bloemen die al weelderig groeien tussen de wijnranken, die nog in diepe slaap leken.

Bij Domaine Le Mazelet doet men eigenlijk niets bijzonders, het groeit er gewoon vanzelf. Deze biodiversiteit is natuurlijk fantastisch, het zorgt voor veel leven in de wijngaard. En bijen. Bij Michaël op Domaine des Luces is dit ook geen probleem, maar hij zaait wel extra Féverole (paardenboon) in, om nóg meer bijen te trekken naar zijn wijngaard. 

Domaine Le Mazelet
Féverole oftewel paardenboon, is favoriet bij de zuid-franse bijen!

Gek genoeg zijn wijnstokken tweeslachtig, oftewel zelfbevruchtend. Waarom wil de wijnboer dan zo graag bijen in zijn wijngaard? De bijen kunnen de wijnboer helpen bij het creëren van een gezondere, rijkere en meer waterdoorlatende bodem. Bijen helpen bij het bestuiven en verzorgen van bodembedekkende gewassen, die van enorm belang kunnen zijn voor de gezondheid van wijngaarden in droge gebieden, zoals bijvoorbeeld Les Cévennes.

Daarnaast zijn bijen een goede hulp bij het beschermen van de wijnstokken tegen minder gewenste insecten, en moedigen ze de betere aan om te blijven. Denk bijvoorbeeld aan sluipwespen, die zich weer voeden met luizen, motten en andere insecten die slecht zijn voor wijngaarden.

Samen met zijn imker-buurman heeft Michaël inmiddels bijenkasten geplaatst aan de rand van zijn wijngaard. Leuk natuurlijk, die bij-vangst van honing van eigen land, maar de wereldwijde afname van de bijenpopulaties is de echte reden waarom wijnboeren hard  werken om bijen naar hun wijngaarden te halen.

Op de weg terug uit Frankrijk, weer binnen het bereik van Nederlandse radiozenders, had Stefan Stasse het op Radio 2 ineens over de Nationale Zaadlozing. Na enig doorluisteren bleek Stefan zich ook ernstig zorgen te maken over het afnemende aantal bijen en andere bestuivende insecten, en doelde hij op de Nationale Zaaidag op 22 april a.s.

Tijdens deze uitzending deden The Pollinators, initiators van de actie “Voer de Bij Bij”, een oproep om je aan te melden als “Voedselbank voor Bijen”. Of zoals Stefan het noemde: “Zaadbank”.

Michaël & moi,
tot onze enkels in het groen!

Alle flauwe zaad-zinspelingen daargelaten, het belang van het welzijn van bestuivende insecten is wel duidelijk geworden. Niet alleen in wijngaarden maar ook in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders het zwaar. Juist deze kleine insecten zijn zo belangrijk voor gezonde ecosystemen. Ze zorgen er mede voor dat bloemen, planten en bomen kunnen voortbestaan en dat wij genieten van heerlijk voedsel en wijn…

Mijn winkel is op dit moment zo’n “Voedselbank voor Bijen”. Bij mij kun je, zolang de voorraad strekt, een gratis zakje inheems (gifvrij) bloemzaad halen. Goed voor 2 m2 bloemenpracht! Voor meer informatie check de website www.voerdebijbij.nl. Hier vind je ook een overzicht van andere locaties voor gratis zakjes bloemzaad, zaai instructies etc.

Op de Dag van de Aarde, aka Nationale Zaaidag (morgen, zaterdag 22 april), zaaien we dan met z’n allen in tuinen, balkonnetjes, boomspiegels en buurtparken voor hongerige bestuivers. 

Doe mee, voer de bij bij en proost met een (h)eerlijke biologische wijn op biodiversiteit!

Fijn weekend

Friso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *