Geplaatst op

Wijn waar een luchtje aan zit

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Dit keer was het een serie natuurwijnen, van mousserend, wit en oranje tot rosé en rood. “Wat is dat nu eigenlijk, natuurwijn?”, is de vraag die meteen op tafel komt. 

Natuurwijn, of Vin Nature, is een benadering waarbij met name in de kelder minimaal wordt ingegrepen. Er mag het liefst niets van buiten de natuurlijke omgeving worden toegevoegd aan de druiven, most of wijn. 

Daarnaast wordt er doorgaans niet gefilterd of geklaard. Op deze manier blijven alle natuurlijke bestanddelen volledig aanwezig in de wijn. Niets erin en niets eruit, dat is dus eigenlijk het idee.

Met name het niet toevoegen van sulfiet is een van de belangrijkste struikelblokken voor veel wijnmakers. Ook probeert men te werken zonder toevoeging van gecultiveerde gisten en enkel de ‘wilde’ gisten hun werk te laten doen. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee; het kan leiden tot ‘foute’ geuren en smaken in de wijn.

Dat heeft het proefpanel geweten, of liever gezegd geroken…

In het begin ging het goed: twee mousserende wijnen. In de natuurwijn ‘scene’ ook wel Pet’Nat’ genoemd, wat staat voor Pétillant Naturel. Oké, iedereen moest even wennen aan de troebele wijn, want niet gefilterd. Qua geur en smaak konden ze de goedkeuring van menig panellid wegdragen.

Toen volgde een witte wijn waarbij de term ‘putlucht’ een volledig nieuwe dimensie kreeg. Deze lucht hoeft niet perse een fout te zijn. De wijnmaker kan kiezen voor deze reductieve stijl van wijnmaken, met zo min mogelijk zuurstof. Bij het opentrekken van dit soort wijnen is deze geur meestal na een paar minuten weer weg. De wijn moet even wennen aan zijn nieuwe, zuurstofrijke, omgeving.

Maar bij deze wijn verdween die geur niet na een kwartiertje of een paar uur. Dat kan dus klaarblijkelijk ook. Ik vraag me alleen af of het dan nog steeds reductie is. Erg jammer van deze wijn. De smaak werd echt wel goed bevonden, maar het luchtje zat het drinkplezier behoorlijk in de weg.

Door naar oranje wijn; een wijn variant die hoofdzakelijk in de natuurwijn wereld voorkomt. Oranje wijn ontstaat door de schillen en pitjes van witte druiven mee te laten weken tijdens het gistingsproces. Witte wijn gemaakt op de wijze van rode wijn dus. De frisheid van wit gecombineerd met de stevigheid van rood, werd door de buren enthousiast ontvangen. Gelukkig…

Er volgde nog rosé en rood, waarbij de rotte eieren wederom subtiel om de hoek kwamen kijken. De conclusie werd getrokken dat dit dan toch de signatuur van deze wijnmaker moest zijn en dat je er van kunt houden of niet.

Er zijn op dit moment (nog) geen specifieke regels of certificering voor vin nature. De ene natuurwijn maker vindt dan ook dat nare geurtjes er nu een keer bij horen en hoe troebeler de wijn hoe beter. De andere maker kiest toch voor meer helderheid (zonder te filteren) en iets beter te verdragen aroma’s.

Wil je ook aan de vin nature? De putlucht heeft het niet gehaald naar de winkel ;-), maar ik heb voldoende andere verrassende en heerlijk geurende natuurwijnen klaar staan om te proberen…

Fijn weekend!

Friso