Geplaatst op Geef een reactie

Flessen Stress

De voorraad wijn bij mij in het magazijn is aardig geslonken. De bodem is in zicht. Om dit nu meteen als flessen of wijn stress te bestempelen, gaat wat ver. Er is namelijk een hele simpele remedie: nieuwe wijn bestellen bij mijn wijnmakers…

Maar wat blijkt nu? (Sommige) van de wijnmakers hebben écht flessen stress. Ik wist het niet, maar er is klaarblijkelijk al een paar jaar een steeds groter wordend tekort aan glas. 

Heb je een jaar lang enorm je best gedaan om weer prachtige wijnen te creëren, zijn er geen flessen om het in te doen. Daar zou ik als wijnmaker op z’n zachtst gezegd toch wat zenuwachtig van worden.

De vraag naar glasverpakkingen voor met name wijn en bier is de laatste jaren enorm toegenomen in Europa, door het simpele feit dat er steeds meer van deze dranken worden gemaakt. 

De niet nader te benoemen, maar bij iedereen wel bekende en diverse, crises hebben er daarnaast voor gezorgd dat grondstoffen schaars zijn en het aantal glasfabrieken af is genomen. Glas produceer je ook nog eens bij zo’n 1500°C. Ik krijg het nu al warm van die gasrekening.

Uiteindelijk weten mijn wijnmakers wel weer flessen te ‘vinden’, maar merk je wel degelijk dat er iets aan de hand is. 

Een van de Duitse wijnmakers waar ik mee werk kon bijvoorbeeld in december nog geen nieuwe prijzen afgeven voor 2023 (oogst 2022), omdat ze nog wachtten op een offerte van de flessen leverancier. De glasprijs is een wezenlijk onderdeel van de totale kostprijs van de wijn. 

De totale prijs(stijging) van wijn wordt sowieso voor een steeds groter deel bepaald door de zogenaamde droge kosten. Het wijn maken zelf is niet per se duurder geworden, het zijn de kosten voor fles, etiket, kurk, capsule, omdoos, transport etc. Ook dat gaan we zeker merken in de prijs.

Andere wijnmakers die wat meer bijzondere flessen gebruiken lijken (voorlopig) terug te moeten vallen op de klassieke modellen, omdat glasfabrieken zich nu vooral richten op massaproductie. 

Een van mijn Franse wijnmakers gebruikt(e) bijvoorbeeld altijd een fles met een geribbelde ziel (jeweetwel, die deuk in de bodem van de fles) voor zijn rosé. De wijn zal in een andere fles niet minder smaken, maar het geeft wel een mooie schittering in de zomerzon. Hopelijk weet hij ze nog te bemachtigen.

Och ja, Rosé… is het al bijna weer zover? Ik kan er nu al naar uitkijken. Op het terras met zo’n fles roze heerlijkheid. Hopelijk kunnen we de kleur inderdaad nog onderscheiden deze zomer. Helder glas (waar rosé vaak in zit) is namelijk lastig te krijgen. Groen glas is er veel meer, maar hoe zie je dan dat je werkelijk rosé hebt…?

Al die flessen stress, ik krijg er dorst van. Gelukkig heb ik nog wel wat flessen in de winkel staan, waar ik er zondag weer een aantal van open trek tijdens de eerste Lazy Sunday proeverij van dit jaar. 

Wil je er bij zijn en op deze manier kennis maken met een aantal van mijn wijnen? Klik hier voor meer info en meld je aan. Zondag a.s. ben je dan vanaf 16.00u van harte welkom op Laat 50.

Proost en misschien tot zondag!

Friso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *