Geplaatst op Geef een reactie

Ik pas

Oh jee, het is weer januari. Voor de wijnhandel nou niet meteen de beste maand van het jaar… 

Veel mensen maken even een pas op de plaats als het gaat om wijnconsumptie en alcoholgebruik in zijn algemeenheid. Op zich best begrijpelijk als ik kijk naar de hoeveelheid heerlijke wijnen die bij mijzelf de revue heeft gepasseerd in de decembermaand.

Overigens pas ik er zelf wel voor om dan maar helemaal te stoppen met het genieten van wijn. Al eerder heb ik eens verteld over de regel bij ons thuis, dat er alleen in het weekend wijn wordt gedronken. Hier houden we ons dan ook weer keurig aan sinds de start van het nieuwe jaar.

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik drink ook zeker wel alcoholloos. Thee, koffie, melk, mineraalwater, misschien wel een vruchtensapje. Maar alcoholvrije wijn, dat passeert bij mij de drempel niet. 

Bij diverse proeverijen is wel aan me gevraagd alcoholvrije wijnen mee te nemen voor mensen die, vanuit onder andere geloofsovertuiging of zwangerschap, begrijpelijkerwijs geen alcohol gebruiken. Steevast worden deze ‘wijnen’ tijdens zo’n proeverij als niet bijzonder lekker, vlak en/of kaal bestempeld.

Dit is op zich ook niet gek als je bedenkt dat bij zoiets simpels als filtering de smaak van wijn al minder wordt. Moet je nagaan wat er gebeurt als je alcohol verdrijvende technieken als vacuümdestillatie, omgekeerde osmose of ‘spinning cone’ loslaat op dat heerlijke vergiste druivensap.

Alcohol is een enorm belangrijke smaak en aroma drager in wijn. Bedenk dat er in een fles wijn gemiddeld tussen de 12 en 15% alcohol zit. Je haalt dus nogal wat weg, als je alle alcohol wilt verwijderen. De structuur van de drank verandert compleet waarbij je de vraag kunt stellen of je nog wel over wijn kunt spreken.

Geen van de wijnmakers waar ik mee werk maakt alcoholvrije wijn. Als ik er naar vraag wordt ik wat meewarig aangekeken. Ze zouden wel gek zijn om na een jaar hard werken dat prachtige, met liefde gemaakte, biologische product van vergist druivensap, waar dus suiker wordt omgezet in alcohol, te mishandelen met een van de al eerder genoemde technieken, om diezelfde alcohol er weer uit te halen.

Als ik het zo opschrijf, klinkt het ook heel raar, onlogisch en onnatuurlijk…  

Maar wat is dan een passend (alcoholvrij) alternatief voor wijn? Matiging lijkt mij het beste. De fles hoeft niet in een avond leeg, hè. Geniet gewoon wat langer van de wijn. Zuid Europeanen drinken al sinds mensenheugenis iedere dag een glas wijn. Volgens mij leven ze er niet korter door…

Echt geen alcohol? Probeer dan eens druivensap. Van twee van de wijnmakers waar ik mee werk heb ik dit sinds kort als alcoholvrij alternatief in de winkel staan. Vanzelfsprekend gemaakt van hun eigen druiven van hun eigen land. Heerlijk. Wel zoeter dan wijn. De suikers zijn immers niet omgezet in alcohol. 

Het past nog net om iedereen een goed en bovenal gezond 2023 toe te wensen. Het is per slot van rekening Drie Koningen vandaag. En het is vrijdag, dus ik doe dit met een glas (wijn) in de hand:

PROOST !

Friso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *