Geplaatst op

Op de valreep

Voor mijn laatste column van dit jaar had ik eigenlijk het thema Champagne (hoe toepasselijk) voor ogen. Op de valreep bedacht ik mij…

Het naderende einde van het jaar markeert namelijk voor mij ook twee jaar ondernemerschap. Een onderneming die zonder de enthousiaste aanmoediging van en inspiratie door Ronald en Wilma, dierbare vrienden en tevens wijnmakers in Zuid-Frankrijk, niet van de grond was gekomen.

Mijn vrouw en ik kennen Ronald en Wilma al 25 jaar, uit een ver verleden in de Amsterdamse hotellerie. Na een wereldreis zijn Ronald en Wilma zo’n 20 jaar geleden in Frankrijk neergestreken en hebben daar veelal beheer gedaan van campings en gites.

Vele malen hebben we hen bezocht op Mas Sivelou en genoten van hun gastvrijheid, de Zuid-Franse zon, de gîtes en het heerlijke eten. Ronald kan namelijk goed koken en verzorgde altijd heerlijke table d’Hôtes. 

Zo’n 12 jaar geleden voelde het tijd voor een nieuwe uitdaging en trok Ronald de stoute schoenen aan en wandelde van Mas Sivelou naar de naastgelegen Mas du Mazelet. Een domein met een karakteristiek huis, een oude pastorie op een heuvel met een helaas verwaarloosde wijngaard ervoor.

Ronald wist dat het landgoed net was overgenomen door Kim, een Engelsman, en vroeg hem of hij hulp kon gebruiken. De timing was perfect zullen we maar zeggen. Kim had zelf weinig tijd, maar wilde wel graag de wijngaard weer in ere herstellen en op biologische wijze telen en wijn maken.

Ondertussen zijn Ronald en Wilma mede eigenaar van Domaine Le Mazelet. Een lokaal zeer gewaardeerd wijndomein van ongeveer 6ha, waar Ronald druk is met zo’n beetje alles in de wijngaard en op de cave en waar Wilma zich oa bezighoudt met sales, promotie en administratie.

Het bedrijf staat niet stil. In het begin was er alleen maar rode wijn. Een aantal jaren geleden zijn ook witte druivensoorten aangeplant, waardoor we binnenkort de derde oogst witte wijn mogen verwachten. Door diverse grondaankopen is recentelijk de totale oppervlakte van het wijndomein ook verdubbeld. Straks dus nóg meer goede wijn!

Mede door onze vriendschap is wijn bij mij ook al jaren een ‘thema’. Ik wist alleen nooit wat ik er nu precies mee wilde. Het idee van zelf (biologische) wijn importeren werd dan ook concreet toen wij in september 2020 op vakantie waren bij onze vrienden in Zuid-Frankrijk. Hun aanstekelijke enthousiasme en vooral de opmerking: “Wat kan er mis gaan? In het ergste geval moet je alles zelf opdrinken.”, staan mij nog helder voor de geest.

De rest is historie: twee jaar importeurschap van uitsluitend biologische wijnen, direct van kleinschalige wijnmakers. Dat laatste maakt het eigenlijk nog het leukst: ik ken de wijnmakers echt allemaal persoonlijk. 

Tijdens proeverijen, maar ook in de winkel die straks in april alweer twee jaar geopend is, vertel ik nog altijd met veel plezier de verhalen van de wijnmakers. Sterker nog, vaak komen de wijnmakers zelf hun verhaal vertellen! 

Op de valreep voor kerst zijn Ronald en Wilma dit jaar dan ook nog één keer te gast bij ons in de winkel. Kom op vrijdag 23 december vanaf 16:00u genieten van hun verhalen en wijnen. Ik weet zeker dat er wat tussen zit voor de feestdagen!

Meer info over de proeverij vind je hier.

Voor nu alvast hele fijne feestdagen toegewenst met familie, vrienden, lekker eten en goede wijn!

Friso