Geplaatst op

Wijn waar ik het warm van krijg

Glühwein, daar krijg ik het op een bepaalde manier best warm van… 

Wie heeft er in vredesnaam ooit bedacht om wijn op te warmen? Nicolaas Klei (bekende wijnschrijver) zei er ooit het volgende over:

Glühwein is iets van vroeger. Middeleeuwen vroeger. Toen konden ze prachtige kathedralen bouwen, maar van wijn hadden ze minder verstand. Er was ook wat mis met de wijn. ‘Weet je wat, we warmen het op, wat honing en kruiden erbij, vindt iedereen heerlijk’. Tsja…

Inderdaad bestond er in de middeleeuwen al zo’n soort drank, die Hipocras werd genoemd: een sterk gesuikerde wijn met honing. Men gebruikte ongeveer 200 gram (!) honing voor 3 liter wijn. Daarnaast werden er “koninklijke kruiden” toegevoegd, welke is niet altijd even duidelijk, maar kaneel en gember waren essentieel.

De tegenwoordige Glühwein is warme rode of witte wijn met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. In midden Europa veel gedronken rond de kerst. In Nederland kennen we dan weer de Bisschopswijn die veel rond de Sinterklaastijd wordt/werd gedronken. Dezelfde drank, met als enige verschil dat er specifiek sinaasappelschil wordt gebruikt.

Vooral op de Duitse Weihnachtsmarkten is, op voor mij onverklaarbare wijze, Glühwein nog altijd populair. Nou ja, onverklaarbaar. In Duitsland kom ik wel meer gekke wijn dingetjes tegen waar ik niet direct warm voor loop.

Bij een bezoek aan de Pfalz leerde ik de combinatie van Riesling met 7up kennen, of wat dacht je van Pinot Noir met cola?! Elders kunnen ze er ook wat van hoor. In Spanje mixen ze de Rioja ook met cola. Hebben ze er wel een leuke naam voor bedacht: Kalimotxo. Of wat dacht je van de Franse Surfer: Cognac aangelengd met tonic…

Warm krijg ik het niet, eerder de rillingen, van al dit soort toevoegingen aan het prachtige product wijn. Zijn dit nu slimme marketingtrucs om een breder publiek aan te spreken, of kan lage kwaliteit wijn op deze manier toch makkelijk van de hand gedaan worden? Waarschijnlijk beide.

Want, dat vooral de Duitsers zo fanatiek zijn met Glühwein en wijn mixjes (doen ze met bier trouwens ook), betekent niet dat er geen kwaliteitswijnen uit dit land komen. In mijn winkel merk ik toch dat klanten terughoudend reageren op Duitse wijn. Er heerst nog vaak ten onrechte het idee dat er alleen maar zoete witte wijn (in pakken, de welbekende Liebfraumilch) vandaan komt. 

Boris & Kerstin – Weingut Kranz

Om het tegendeel te laten zien en proeven zijn Boris en Kerstin Kranz, van het gelijknamige wijnhuis uit Ilbesheim in de Pfalz, op zondag 27 november te gast in de winkel. Prachtige (droge) witte en rode wijnen (zonder cola) zullen de revue passeren. De pannen kunnen ook thuis blijven, want van deze mensen en hun wijnen krijg ik het vanzelf warm!

Wil je erbij zijn? Klik dan hier voor meer info en tickets voor deze en andere proeverijen met onze wijnmakers.

Zum Wohl en een fijn weekend!

Friso