Geplaatst op

Hét seizoen

De herfstvakantie lijkt toch altijd wel een keerpunt te zijn; de zomer is écht ten einde en we maken ons klaar voor het winterseizoen. Of het feestseizoen, zo je wilt. 

In de winkel merk ik dat ook. Ik ben blij dat mijn voorraad rosé zo goed als op is, want die liefde is bij de gemiddelde klant letterlijk en figuurlijk wel wat bekoeld. Rijke witte en volle rode wijnen staan weer in het middelpunt van de belangstelling. Gelukkig is daar onlangs weer een karrevracht van binnen gekomen uit de Cévennen… 

De meeste tuincentra zijn hun kerstafdelingen al weer aan het inrichten. Bij stralende zonneschijn en een temperatuur die aardig in de buurt van de 20 kwam, bevond ik mezelf ook ineens tussen de feestelijke tasjes, doosjes, kistjes, linten en versieringen bij de plaatselijke groothandel. Je kunt het maar vast in huis hebben, dacht ik zo, en het biedt de mogelijkheid om meteen een leuke inspiratie tafel voor kerstpakketten en cadeaus op te zetten in de winkel.

Waar ik het drukke seizoen tegemoet ga, zie je de wijnboeren in wat rustiger vaarwater komen. In Nederland zal het oogstseizoen nog wel duren tot eind oktober, maar in de meer zuidelijke regionen van Europa zitten de wijnen in het vat en is het wachten begonnen.

Alle tijd dus voor de wijnboeren om er op uit te gaan. Naast vakantie of gewoon wat vrije tijd, benutten zij dit ‘laagseizoen’ vaak ook om hun klanten te bezoeken. Een aantal van hen komt hier in Alkmaar een kijkje nemen. Zo komen er in aanloop naar de feestdagen, een Italiaanse, een Duitse en twee Franse wijnmakers naar de winkel. Laat dit proefseizoen dus maar beginnen! 

Leuk voor de wijnmakers, om te zien waar hun wijnen worden verkocht en daar hun eigen verhaal te kunnen doen. 

Leuk voor mij, om de wijnmakers weer eens persoonlijk te spreken. Sommigen blijven zelfs gezellig bij ons thuis logeren.

Leuk voor jullie, om kennis te maken met de wijnmakers zelf, hun verhalen, en natuurlijk hun wijnen. 

En, niet geheel onbelangrijk, met dit proefseizoen wordt het uitzoeken van de wijn voor het feestseizoen natuurlijk ook een makkie…

Rol je nu bijna de herfstvakantie uit en denk je: ‘ik kan inderdaad wel wat wijnspiratie voor de feestdagen gebruiken’? Dan verwelkom ik je natuurlijk graag op Laat 50. Bijvoorbeeld aanstaande zondag al, want dan wordt hét seizoen afgetrapt door Dimitri van het Italiaanse Villa Rubini. Vanaf 14.00u is hij te gast bij ons in de winkel!

Benieuwd naar alle bezoeken die gepland staan? Klik dan hier voor meer info.

Proost en fijn weekend.

Friso