Geplaatst op

Blik

Ik wist al langer van het bestaan, en toevallig viel eerder deze week mijn blik er weer op in de supermarkt: wijn in blik. Verruim je de blik iets over het hele wijnschap, dan kom je al snel tot de ontdekking dat allang niet meer alleen de 75cl fles wordt gebruikt voor de verpakking van wijn.

Naast de traditionele fles en het redelijk recent toegevoegde blikje hebben ook de BiB (bag-in-box met zo’n handig kraantje), de zogenaamde pouches (zakken met ook dat handige kraantje, maar dan zonder de doos) en petflessen de weg naar het wijnschap gevonden. De vraag die dan rijst: werken deze verpakkingen nu allemaal even goed?

Al eerder schreef ik over dat wijn ‘moet’ passen bij de gelegenheid. Ik denk dat dit voor verpakkingen ook geldt. Verbaasde blikken zullen zich snel richten op de sommelier in dat sterrenrestaurant, als hij/zij met een BiB naar de tafel komt om je glas ‘vol te tappen’…

Er is wel veel onderzoek gaande naar alternatieven voor de glazen fles, want met de blik op duurzaamheid scoort deze zeker niet hoog. Glas is zwaar en de productie ervan kost veel energie. Het vervoer is daarnaast ook vrij inefficiënt door de vele loze ruimte. Alle andere verpakkingen zijn veel lichter in gewicht en efficiënter te vervoeren, wat natuurlijk een enorme invloed heeft op de CO2 uitstoot.

Toch lijken deze alternatieven vooral geschikt voor wijn die je jong drinkt, voor directe consumptie dus (hoe erg is dat, zou je je kunnen afvragen…). Dit komt doordat zowel de blikjes als zakken (met of zonder doos) volledig luchtdicht zijn, wat een verdere ontwikkeling van de wijn in de weg staat.

Er zijn ook legio voordelen. De pouches heb je in mum van tijd koud in de koelkast en zijn lekker lichtgewicht. Ideaal voor een picknick in het park, zelfs als je dit dus last-minute bedenkt. Met een bag-in-box heb je 3 reguliere flessen in 1 verpakking. Altijd handig tijdens een feestje thuis. Bij beide verpakkingen zorgen het handige kraantje en de luchtdichtheid ervoor dat je de aangebroken verpakking prima 3 weken goed kunt houden.

Dat blikje blijf ik zelf toch het lastigst vinden. Voor mij is wijn drinken niet alleen de slok, maar ook het bekijken, ruiken en proeven. Ik zal denk ik altijd eerst het blikje overschenken in een glas… 

Het grote voordeel van het blikje is wel dat het slechts 25cl wijn bevat. Ideaal als je gewoon zin hebt in 1 glas wijn en geen halve fles wilt weggooien omdat deze al te lang open staat (minder verspilling, ook duurzaam!). 

Mijn vrouw kijkt mij nu aan met een blik: “…een fles wijn die te lang open staat… ?!”

Proost en fijn weekend!