Geplaatst op

De ‘R’ in de maand

Opeens is-ie daar: de ‘R’ in de maand… Voor ons het moment om nog even twee maanden te R-elaxen aan de Pettense kust. Net zoals vorig jaar hebben we daar een naseizoensplek geboekt voor ons oude gepimpte caravannetje. Tussen de bedrijvigheid door zijn we er dan dicht bij huis en winkel toch even helemaal uit.

Heerlijk de frisse zeelucht opsnuiven! 

Ik weet niet of het daardoor komt, maar ik krijg dan ook altijd weer zin in verse ziltige mosselen én ander lekkers uit de zee. Even een portie kibbeling halen in Callantsoog, een lekkere Hollandse haring happen of die pan verse mosselen op het vuur. Heerlijk!

Petten aan Zee

Ondanks dat je (verse) mosselen tegenwoordig van half juli tot april wel kunt krijgen, schijnen ze toch het beste te zijn wanneer de ‘R’ in de maand zit. En dan vooral de laatste 4 maanden van het jaar. Dat wordt dus weer smullen de komende tijd.

Dat ziltige is in sommige wijnen ook terug te vinden en het zal niet verbazen dat deze zeer goed combineren met allerhande vis en zeevruchten. Denk hierbij aan de wijnen van bijvoorbeeld De Kleine Schorre uit Zeeland (Noordzeekust), Muscadet wijnen uit de omgeving van Nantes (Atlantische kust) of de Picpoul de Pinet (Middellandse Zee).

Hoe komen deze wijnen nu aan dat ziltige karakter? De wijngaarden voor deze wijnen hebben veelal ‘uitzicht’ op zee. Naast de ziltige bodem waar de druivenstokken op groeien, gaat men ervan uit dat de zeelucht en al haar aroma’s zich ook nestelen op de schil van de druif. 

Picpoul de Pinet aan zee
Uitzicht op Zee – Picpoul de Pinet

Ik herken dit wel, want diezelfde ziltigheid blijft na twee maanden aan de kust ook aardig aan ons caravannetje kleven. Bij de druiven is dit niet erg, want tijdens het persen vinden al deze aroma’s hun weg naar het druivensap en de uiteindelijke wijn. 

Voor het behoud van de caravan komt eind oktober de ‘R’ van grondige R-einiging nog wel even om de hoek kijken, voordat de winterstalling weer opgezocht kan worden.

Zover is het gelukkig nog lang niet. Eerst nog even lekker nazomeren met een pan verse gestoomde mosselen vergezeld van een glas wijn met uitzicht op zee.

Proost en fijn weekend!
Friso