Geplaatst op

Zwitserse Verrassing

De zus van mijn vrouw woont met haar man en kinderen al jaren in Zwitserland. Hierdoor komen wij regelmatig in dit prachtige Alpenland. Zo ook afgelopen weekend voor een minibreak en bezoek aan de familie. Mijn schoonzus had me er al op voorbereid dat er als wijnliefhebber wat te proeven zou zijn. Altijd leuk!

Zelf ben ik niet echt bekend met Zwitserse wijn, vaak drinken we heerlijke lokale bieren als we daar zijn. In mijn eigen assortiment heb ik het ook (nog) niet. In Nederland zie je het überhaupt weinig. Met 1500 producenten en een productie van zo’n 148 miljoen flessen per jaar, is het ook geen groot wijnland, maar zeker de moeite van het proberen waard.

De (witte) ‘wijn’ die op tafel kwam bleek gekocht op een middeleeuws festival en gemaakt volgens middeleeuws recept. Spannend… Het etiket gaf ons de naam “Salvia Officinalis”. Na kort onderzoek op google bleek dit de Latijnse naam voor Salie. Oei, een wijn waar kruiden aan zijn toegevoegd.

Na het proeven van deze troebele, dus ongeklaarde, kruidenwijn, waar ook nog iets van honing in te ontdekken viel, kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag: “Wat vind jíj er van?” Daar hoefde ik eigenlijk (of gelukkig) al geen antwoord meer op te geven. Mijn schoonzus had haar glas, na een aantal slokken, al resoluut in de gootsteen gekieperd: “In eerste instantie gaat het wel, maar na een paar slokken heb je er genoeg van…”

Salvia Officinalis

Toch vond ik het een interessante drank, want deze zou namelijk heel goed gaan bij een lekker kaasplankje bijvoorbeeld. Maar gewoon even zo, was een brug te ver. Nader onderzoek leert dat in de middeleeuwen inderdaad veel wijn werd ‘verrijkt’ met allerhande kruiden, specerijen en honing. Klaarblijkelijk was dat de smaak van toen, en daar kunnen we niet over twisten…

Ook interessant: salie is een van de meest gekweekte geneeskrachtige en aromatische kruiden in Zwitserland. Salie wordt beschouwd als een waardevolle medicinale plant. het kruid wordt bijvoorbeeld gebruikt bij ontstoken keel en mondslijmvlies of bij spijsverteringsproblemen. De geneeskrachtige plant heeft ook een goed effect op verhoogde transpiratie. Salie heeft een erkende sterke genezende kracht. 

Wellicht was deze wijn in de middeleeuwen dus gewoon een medicijn! En met dit warme weer super handig bij overmatige transpiratie…

Dit soort middeleeuwse kruidenwijnen worden dus nog steeds gemaakt. Zoek maar eens naar Hypocras (of Hipocras) en Clareit. Naast flessen vind je, op de sites van bijvoorbeeld AH en smulweb, ook recepten om het zelf te maken.

Mag dit nu wijn heten? Volgens een Frans decreet uit 1907 moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven bereid worden. Dus, nee. En daar zijn mijn schoonzus en ik het roerend mee eens. Dit is een kruidige zoete Zwitserse verrassing waar vast liefhebbers voor zijn, maar het is geen wijn.

Overigens, bij die eerder genoemde 148 miljoen flessen, gaat het wel over het echte spul: vergist druivensap zonder toevoegingen. Probeer het eens uit, als je het kan vinden.

Proost en een fijn weekend!

Friso