Geplaatst op

Verkleuren

Verkleuren is wat veel mensen op dit moment aan het doen zijn; op vakantie, genietend van de zomerzon. Ook ik was er vorige week even tussenuit naar een zonovergoten en snikheet Zuid-Frankrijk.

Mijn eigen verkleuring lijkt wat beperkt. Niet gek als je bij dagelijks 38 graden zoveel mogelijk de zon probeert te mijden. Door hitte en droogte valt de verkleuring van het landschap wel direct op. Groen maakt plaats voor geelbruine tinten van verdroogd gras en dorre struiken. Het lijkt soms wel bijna herfst: de bomen verliezen hun blad… 

Normaal ga ik eigenlijk nooit midden in de zomer op vakantie, dus dit was even wennen. Voordeel is dat je gedwongen wordt om vooral zo min mogelijk te doen, behalve af en toe even loom het zwembad in te plonsen. Klinkt toch als echt vakantie… Bijkomend voordeel van het hoogseizoen is dat er veel wordt georganiseerd. In ieder stadje of dorp zijn er allerhande festivalletjes, markten en evenementen waar je naar hartelust de ‘couleur locale’ kunt opsnuiven. 

Mijn favoriet? Een dorpsplein (waarschijnlijk de Place de la Mairie), in de avond, het is íets afgekoeld. Je koopt voor 2 euro een wijnglas en kunt vervolgens van diverse lokale wijnboeren al hun lekkernijen proeven. De wijnboeren hebben het in de wijngaard nu niet zo druk, dus ze maken graag tijd om je alles te vertellen over hun prachtige producten. Aan eten is ook gedacht en op een klein podium speelt een lokaal bandje. Et voila, een topavond!!

Zo ging het er in ieder geval in Sauve aan toe, een klein dorpje in de Cevennen. Onder de naam Sau’Vin, wat ik graag uitspreek als Zo’Fijn!, organiseert men dit 4 woensdagavonden in de zomer. Gelijksoortige wijnevenementen vind je natuurlijk op nog veel meer plekken in Frankrijk en andere wijnlanden. Echt een aanrader voor een leuke avond en je ontdekt er zomaar verrassend goede en lekkere wijnen.

Tijdens de verschillende festivalletjes en tussen het proeven door kwam het gesprek met de lokale wijnboeren ook weer op verkleuring. Niet alleen onze huid verkleurt door zonlicht, ook druiven veranderen van kleur. Dit wordt véraison genoemd.

Gedurende de rijpingsperiode van de druif blijft deze eigenlijk heel lang groen. Pas nu, aan het einde, begint deze te verkleuren. Dit is het resultaat van de fotosynthese in de bladeren die de koolstof in de lucht hebben opgevangen om er suikers van te maken. De druiven zwellen op, de blauwe druiven krijgen hun kenmerkende kleur en de witte druiven worden doorschijnend geel. 


De wijnboeren worden er al weer wat onrustig van… de oogst komt in zicht! Dit lijkt erg vroeg, maar een aantal wijnboeren in het zuiden verwacht, door de (aanhoudend) hoge temperaturen, eind augustus al te beginnen met de eerste pluk van vroegrijpe druiven zoals bijvoorbeeld Pinot Noir.

Tot die tijd verkleuren, bakken, bruinen of zonnen we er nog even lekker op los. Neem er ter verkoeling een lekker glas wijn bij, zou ik zeggen.

Fijn weekend en voor wie het betreft nog een fijne vakantie. Proost!

Friso