Geplaatst op

Hoera, één jaar!

Afgelopen zaterdag was de winkel alweer een jaar open! Ongelooflijk hoe snel dit jaar voorbij is gevlogen met lockdowns, gesloten winkels, gesloten horeca etc. Een erg bijzonder jaar dus waarin veel dingen vaak niet konden of mochten, die juist de handel in wijn zo leuk moeten maken.

Gelukkig konden op deze eerste verjaardag alle registers (weer) open: een uitgebreide proeverij van wijnen van het Italiaanse Cantina Terracruda stond op het programma. Luca, eigenaar en wijnmaker, was speciaal overgekomen uit het kleine plaatsje Fratterosa in Le Marche om persoonlijk alles te komen vertellen over zijn wijnhuis en wijnen.

Deze proeverij bleef niet onopgemerkt dus het was zaterdag de hele middag volle bak in de winkel. Wat heerlijk! Hier doe je het voor: de verhalen vertellen over deze wijnen aan een winkel vol enthousiast publiek. Ook voor Luca was het een verademing om weer op pad te zijn en zijn wijnen te kunnen promoten.

Een persoonlijke relatie met alle wijnmakers vind ik erg belangrijk. Maar door de voor ons allen bekende omstandigheden, was dit ook pas mijn eerste (fysieke) kennismaking met Luca. Het aanstekelijke enthousiasme waarmee wijnmakers, zo ook Luca, kunnen vertellen over hun passie zorgt ervoor dat ik stiekem meteen weer zo veel leer over zo’n wijnhuis en de wijnen. Simpelweg doordat je de verhalen uit de eerste hand hoort.

Cantina Terracruda is een jong familiebedrijf, begonnen in 2000 door de ouders van Luca, samen met hem en zijn twee zussen. Sinds de start hebben zij zich toegelegd op de verbouw van uitsluitend inheemse Italiaanse druivensoorten. Bianchello del Metauro (een kloon van trebbiano), Sangiovese en Pergola (of Aleatico) zijn de drie belangrijkste. Het mooie is dat zij met deze 3 soorten maar liefst 16 verschillende wijnen maken! Wit, rosé, rood, spumante, natuurwijn, dessertwijn, ze maken het allemaal.

Alle wijnen zijn van een enkele druivensoort gemaakt, alleen de ‘opvoeding’ van de wijnen verschilt. Niet alleen de lengte van lagering maar ook de lagering op staal, gebruikte of nieuwe houten vaten spelen hierin een belangrijke rol. Zo krijg je van elke druivensoort een ‘Tradizionale’, ‘Superiore’ en ‘Riserva’ wijn (nog even los van bruisende en rosé wijnen). Schitterend om dit allemaal uitgelegd te krijgen door de maker zelf, en natuurlijk ook meteen de verschillen te proeven.

Na negen wijnen (sorry, alle 16 proeven ging wat ver), had Luca zich aardig suf gekletst. Waardoor iedereen wel een goede indruk van de mogelijkheden bij Cantina Terracruda heeft gekregen en voldaan huiswaarts keerde (al dan niet met een doosje wijn onder de arm).

Kortom, een geslaagde middag, een top eerste verjaardag en een ‘format’ dat voor herhaling vatbaar is. Sterker nog, in deze feestmaand staat de volgende proeverij alweer gepland! Op zondag 24 april ontvang ik Ronald van Domaine Le Mazelet in de winkel. Benieuwd naar deze Nederlandse wijnmaker uit Frankrijk? Klik dan hier om je aan te melden.

Voor nu een fijn weekend en proost!

Friso