Geplaatst op

Horizon

Als wijnhandelaar vertel ik natuurlijk graag over mijn avonturen in/met wijn en mag ik hier iedere twee weken de rubriek ‘Food and Wine’ van de Flessenpost uit Alkmaar mee vullen. Deze week is mijn column wellicht wat ‘off-topic’, want ik wil het eens over een ander avontuur hebben: mijn eerste ‘Trash Walk’.

Horizon

Of gaat dit toch over wijn? Genoeg lege wijnflessen gevonden onderweg en na afloop was ik ook wel toe aan een goed glas wijn… Want, jemig de pemig, wat zwerft er een hoop troep door onze mooie stad, als je er echt op let.

Nanda van El Kombi (jeweetwel, de Sup School), organiseerde deze ‘Trash Walk’, op dezelfde dag als ‘Bali’s Biggest Clean-Up’, waar zij jaren geleden al eens aan mee deed en door is geïnspireerd. Overigens organiseert Nanda vaker van dit soort evenementen waarbij ze onze stad samen met vrijwilligers weer wat schoner probeert te krijgen. Gedurende de zomer ook vaak op het water met SUP’s onder de naam Sup It Up. Vaste prik zijn ieder jaar de opruimacties daags na Koningsdag en Alkmaar Ontzet. Mocht je geïnteresseerd zijn, check dan haar website www.elkombi.nl.

Afgelopen zondag gingen we dus met een groepje van zo’n 10 enthousiastelingen, gewapend met knijpers en vuilniszakken, op jacht naar zwerfafval in een winderige en natte binnenstad. Het is ongelooflijk om te zien wat je in anderhalf uur tijd aan zakken vol afval verzameld. Van de standaard plastic zak tot jassen, pvc pijpen, parfumflesjes en wat al niet meer. Afgedankte planten die ergens in de bosjes worden gekieperd met de (plastic) kaart met verzorg instructies er nog aan. Sowieso is het heel veel (groot en klein) plastic en blik dat rondzwerft. Én sigarettenpeuken, onnoemelijk veel sigarettenpeuken.

De ‘Trash Walk’ is er op gericht om afval van de straat te halen voordat het in het water terecht komt. Volgens Nanda raakt het afval dan uit het zicht en zwerft het de hele wereld over, bijvoorbeeld naar de doorgaans prachtige stranden van Bali.

Waarom vertel ik dit nu hier? Is er een link te leggen met wijn? Misschien…

Twee dagen voor deze wandeling zag ik het programma ‘De Prijsknaller’ over goedkope wijn. Hier werd snel duidelijk dat de goedkope wijn in de Nederlandse schappen alleen mogelijk is door grootschalige industriële productie, die verrassenderwijs gepaard gaat met het gebruik van veel chemische middelen. Een biologische Franse wijnboer geeft aan dat handel in zijn wijnen met Nederland niet lukt, omdat men de door hem gewenste prijs niet wil betalen. (Meer over de prijs van wijn in een volgende column.)

Zaken als Balinese stranden vol met (ons) zwerfafval of geïndustrialiseerde wijngaarden volgespoten met gif liggen voorbij onze horizon, dit is voor mij de link.

Mijn eigen horizon was ook niet zo breed, hoor. De start van mijn eigen bedrijf heeft daar het afgelopen jaar snel verandering in gebracht. Natuurlijk door mijn samenwerking met uitsluitend biologische wijnmakers. Maar ook de nieuwe en enthousiaste generatie lokale kleine ondernemers, waaronder Nanda, die zich niet ontoevallig recht tegenover mijn winkel hebben verzameld bij Urban Nomads Club, zetten aan tot nadenken.

Vanavond, onder het genot van een niet al te goedkoop glas wijn, meteen maar weer inschrijven voor de volgende trash walk! Doe je ook mee?

Proost en fijn weekend.

Friso