Geplaatst op

Wijn klaar? Vullen Maar!

De wijngaarden (op het noordelijke halfrond) zijn op dit moment in diepe rust. Daarnaast is het grote werk in de wijnkelder inmiddels ook wel aardig klaar. Je zou denken, een ideaal moment voor de wijnboer om aan een welverdiende vakantie te beginnen. Dat gebeurt ook zeker in deze periode, maar wijn die klaar is moet natuurlijk ook nog in een fles. Pas dan kan deze verkocht worden.

Emma van Mas Seren kan niet wachten om haar nieuwste witte en rosé wijnen op de markt te brengen en heeft dan ook de vakantie overgeslagen en direct een bottel vrachtwagen laten komen om de daad bij het woord te voegen.

Wijn klaar? Vullen maar!

Die bottel vrachtwagen is echt een uitvinding voor de kleinschalige wijnboeren waar ik mee werk. Je kunt je vast voorstellen dat een complete bottellijn aanschaffen best prijzig is, helemaal als je bedenkt dat je dit soort machines hooguit een aantal keer per jaar gebruikt. Je ziet ook wel dat collega wijnboeren gezamenlijk zo’n bottellijn aanschaffen, maar dan ben je wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud en dergelijke. En dan moet je er ook nog de ruimte voor hebben.

Zo’n bottel vrachtwagen komt gewoon het erf oprijden en klapt aan alle kanten open. Een grote vulslang wordt vanuit de kelder aangesloten op de wagen. Lege flessen gaan aan de voorkant naar binnen en aan de achterkant komen gevulde flessen voorzien van etiket, kurk en capsule weer naar buiten. Sommige systemen verpakken ook meteen in doos, soms gebeurt dit handmatig. Pallet volstapelen en de wijn kan op transport!

Bottelen gebeurt meerdere keren per jaar, afhangende van hoe lang de wijnboer zijn wijn wil laten rijpen in de tank of op houten vaten. Zo heb ik eens geholpen met bottelen bij Domaine Le Mazelet in september, zodoende zien de foto’s hieronder er wat zonniger en warmer uit dan wat je medio januari zou verwachten. Super leuk om dit eens mee te maken. In mijn beleving is het echt een bijzonder moment in de jaarlijkse cyclus van de wijnmaker; hier komt alles van een jaar hard werken samen.

Als startend wijnimporteur en -winkelier heb ik nu ook bijna een jaarcyclus doorgemaakt en leek eind januari een goed moment om een korte break te plannen: het is stil bij de wijnmakers en het lijkt toch dat iedereen in januari wat mindert met wijn. Dus deze column komt vanuit de besneeuwde alpen.

Dit bleek inderdaad goed gepland, want ondertussen zijn er al proefdoosjes onderweg naar Nederland met deze vers gebottelde wijnen. Zo kan ik vanaf volgende week uitgerust en wel gaan proeven van al het nieuwe heerlijks dat het afgelopen jaar is gecreëerd door de wijnmakers. Geen enkel jaar is hetzelfde bij biologische wijnmakers, dus ik ben erg benieuwd waarmee ik de winkel weer mag gaan vullen…

Proost en een fijn weekend!