Geplaatst op

Weer veel geleerd

Uitgebreid op vakantie als kleine zelfstandige zat er van de zomer niet in. Als alternatief en goedmakertje hadden we een na-seizoensplek op Camping Corfwater in Petten geboekt. Anders… Maar ontzettend leuk! Weer van geleerd dat je niet altijd ver en lang weg hoeft om het vakantiegevoel te hebben.

Het jaarlijkse tripje naar onze wijnmakers in de Cévennen kwam om deze reden ook een beetje in het gedrang. Een volle week weg uit de winkel is geen optie. Helemaal niet gaan ook niet. Het werd dus snel een paar dagen op en neer aan het einde van november. Er nog even kort tussenuit naar het ‘zonnige zuiden’ zo vlak voor de december drukte.

Zaterdagmiddag om 17:00 uur de winkel sluiten en daarna direct de auto in. Het heeft ons geleerd dat het dan heerlijk doorrijden is. Voordat je het weet (zo’n acht uur later) ben je al in Nuits Saint Georges in het midden van de Bourgogne. En valt het Ibis hotel, voor een korte overnachting aldaar, reuze mee…

Bijkomend voordeel is dat op zondagochtend de eindbestemming nog maar vier uurtjes rijden is. Dat komt goed uit, zo zijn we mooi op tijd voor de lunch en ‘Les Vignes Réboussières’ in Saint Ambroix. Dit is een wandeling door de wijngaarden waarbij je onderweg 14 lokale wijnmakers tegenkomt en hun wijnen kunt proeven. Gelardeerd met live muziek en food trucks. Hier geleerd dat het ondanks heerlijke zonneschijn, toch goed koud kan zijn in het zuiden. Maar, dat dit de gemiddelde Fransman er niet van weerhoudt om de zondag te vullen met gezelligheid en goede wijn in de buitenlucht.

Weer veel geleerd

Geleerd dat dit ook een fijne periode is om in Zuid-Frankrijk te zijn. Je moet je alleen iets dikker aankleden. Weinig drukte. De wijngaarden zijn in ruste. Toeristen zijn er nauwelijks. Voor degenen die in de zomer wel eens in Uzès komen: de foto met het verlaten plein is de Place aux Herbes (in het seizoen tjokvol met markt, terrasjes en drukte). Prachtig om het eens zo te zien.

Bij bezoek aan onze leveranciers op maandag en dinsdag leer ik ook weer dat ik bij het overhandigen van een chocoladeletter en pepernoten niet hoef uit te leggen wie Sinterklaas is (en dat riedeltje had ik in mijn beste frans nog wel helemaal uit mijn hoofd geleerd). In het noordoosten van Frankrijk vieren ze namelijk ook Saint Nicolas. Alleen daar rijdt hij rond op een ezel en is Hans Trapp zijn helper. Of deze dan weer is ontsnapt uit de Sound of Music, weet ik niet…

Op woensdag is de mini vakantie alweer ten einde. Ook hier weer mooie inzichten: dat hele stuk in een keer naar huis rijden is toch een end; veertig dozen wijn in de auto is wel wat veel; het voelt alsof we weken zijn weggeweest. Weer helemaal opgeladen voor de eindsprint naar het einde van het jaar.

Een jaar waarin ik als startende ondernemer ontzettend veel heb geleerd en beleefd. Super gaaf dat zoveel Alkmaarders de weg naar mijn winkel al hebben gevonden en dit eerste jaar tot een succes hebben gemaakt. Grote dank voor dit vertrouwen. Ben je nog op zoek naar unieke wijnen met een verhaal voor de feestdagen, dan verwelkom ik je natuurlijk ook de laatste weken van het jaar graag bij WIJN.

Hele fijne feestdagen toegewenst met familie, vrienden, lekker eten en goede wijn!