Geplaatst op

Het verschil

‘Biologisch, biodynamisch, natuurwijn, wat betekent het allemaal? Wat is het verschil en hoe verschilt het van ‘gewone’ wijn? Proef je het verschil überhaupt?’ Allemaal vragen die nogal eens de revue passeren in de winkel. Ik zal niet zeggen dat biologische wijnen altijd beter zijn als het gaat om kwaliteit en smaak, maar er zijn andere belangrijke verschillen die vooral gaan over werkwijzen, duurzaamheid en milieubelasting. In deze column een aantal veelgebruikte termen.

Duurzame wijnbouw

De Fransen noemen dit ‘lutte raisonnée’, letterlijk vertaald: beredeneerde strijd. Dit is de strijd die de (biologische) wijnmaker voert om zonder chemische bestrijdingsmiddelen ongedierte, ziektes en schimmels uit zijn wijngaard te houden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en de ‘carbon footprint’ zijn ook belangrijke pijlers binnen de duurzame wijnbouw.

Biologisch

Biologische certificering is eigenlijk de (schriftelijke) erkenning van al dit goede duurzame werk dat wordt verricht. Om het EU bio keurmerk te mogen voeren moet je wel voldoen aan alle Europese richtlijnen, welke ook regelmatig worden gecontroleerd. Biologische wijnbouw is met name gericht op de gezondheid van en het leven in de bodems.

Biodynamisch

Biologisch-dynamische wijnbouw gaat eigenlijk nog een stap verder dan biologisch alleen. Gebaseerd op de antroposofische principes voor landbouw van de Oostenrijker Rudolf Steiner (ook bekend van de vrije school), wordt de wijngaard gezien als een levend organisme. Werkzaamheden in de wijngaard en kelder worden afgestemd op de ritmes van de kosmische cycli. (En nee, dit betekent niet dat er alleen maar bij volle maan, rondrennend in je blote kont, druiven worden geplukt.)

Ook werkt men met natuurlijke infusies en fermentaties, de zogenaamde ‘500’ preparaten, op basis van verschillende planten, kruiden, mineralen en dierlijke mest. Deze preparaten worden verdund met water en daarna in de wijngaard op de wijnstokken of de bodem aangebracht. ‘Demeter’ is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw.

Natuurwijn

Waar biologische en biodynamische wijnbouw zich met name afspeelt in de wijngaard, draait het bij ‘Vin nature’ vooral om het minimaal ingrijpen in de kelder, tijdens het vinificatieproces. Van buiten de natuurlijke omgeving wordt er niets toegevoegd. Dus geen toegevoegd sulfiet of gecultiveerde gisten. De zogenaamde ‘wilde’ gisten (gisten die in de wijngaard en op de druif van nature aanwezig zijn) zullen hun werk moeten doen. Dit is niet zonder risico’s en kan leiden tot ‘foute’ geuren en smaken in de wijn. Echte liefhebbers noemen dit vooral ‘funky’. Voor natuurwijnen bestaan overigens op dit moment nog geen specifieke regels of certificering.

Voor de wijnmakers is al het bovenstaande natuurlijk veel arbeidsintensiever, maar het werkt en wordt op steeds grotere schaal toegepast. En dit is maar goed ook. Want waarom gaan we uit ons dak over sporen van medicijnen en groeihormonen in ons vlees, maar drinken we wel lekker de restjes onkruid- en insectenverdelgers op? Het zijn geen officiële cijfers, maar tot voor kort verbruikte de Franse wijnbouw zo’n 80 procent van al het landbouwgif in Frankrijk…

Ik proef het verschil al, zonder een slok genomen te hebben…

Proost, op je gezondheid en een fijn weekend!