Geplaatst op

Ik ben op zoek naar lekker wijntje…

Ik ben op zoek naar een lekker wijntje…

‘Dat treft, daar staat de hele winkel vol mee!’, is doorgaans mijn reactie. Vanzelfsprekend bestempel ik mijn gehele assortiment als goede wijnen. Want, stuk voor stuk zelf geproefd en goed bevonden.

Wanneer is een wijn dan eigenlijk lekker? Dit is smaak en dus persoonlijk. Daarnaast denk ik dat locatie en gelegenheid ook een belangrijke rol kunnen spelen. Hoe vaak hoor je niet dat mensen op vakantie de halve auto vol laden met ‘heerlijke’ wijnen, geproefd in een sfeervolle cave of op een zonovergoten terras, en bij thuiskomst toch een hele andere ervaring hebben. Die wijn is echt niet minder goed geworden, de omstandigheden zijn gewoon anders.

Tijdens wijnproeverijen volgt ook vaak het antwoord ‘lekker’ (gelukkig) op mijn vraag: ‘Wat vinden jullie van deze wijn?’ Hier is op zich niets mis mee, want uiteindelijk gaat het er inderdaad om dat jíj de wijn lekker vindt. Waarom zou je deze anders kopen en drinken…? Maar, om ervoor te zorgen dat je altijd ‘lekkere’ wijn drinkt, zul je dus wel moeten weten wat jouw smaak is. Mijn eerste vraag aan degene die een wijn als lekker bestempeld, is dan ook steevast: ‘Wat maakt nu dat je deze wijn lekker vindt? Wat ruik je? Wat proef je?’.

Geur en smaak zijn heel nauw met elkaar verbonden. Veel van wat we smaak noemen wordt eigenlijk door onze neus geregistreerd, van binnenuit. Dit gebeurt via een open verbinding tussen neus- en mondholte. Deze geuren of aroma’s geven we vaak de naam van iets dat we al kennen: een breed scala aan fruitsoorten, bloemen, kruiden etc. passeren dan de revue. Deze waarnemingen zijn dan ook wat we noemen associatief en weer heel persoonlijk. Wat ook opvalt is als één persoon roept dat hij/zij bijvoorbeeld lavendel ruikt, dan ruikt ineens iedereen dit.

Als hulpmiddel bij het benoemen van aroma’s (dit klinkt namelijk eenvoudig, maar is het zeker niet) bestaat er zoiets als een aromawiel. De op dit wiel vermeldde aroma’s zoals kattenpis, natte hond e.d. zorgen natuurlijk altijd voor veel hilariteit tijdens een proeverij.

Smaak gaat vooral over zoet, zuur, zout en bitter. Dit zijn de bekendste smaken, maar er zijn er nog wel meer. Bij wijn hebben we het vooral over zoetgehalte, zuurgraad, alcoholgehalte en tannines. Daarnaast is mondgevoel (hoe voelt de wijn in de mond) ook enorm belangrijk in de beleving van wijn.

Op jacht naar lekkere wijn, kan ik je dus van harte aanbevelen om iedere wijn die je drinkt, echt even goed te proeven. Om vervolgens ook voor jezelf op te slaan wat je er nu lekker aan vindt (of niet): welke geuren, welke smaken, welk mondgevoel. Vergeet ook vooral niet bij welke gelegenheid, seizoen, locatie etc. je deze wijn lekker vindt. Op deze manier kun je heel gericht op zoek naar jouw lekkerste wijn voor iedere gelegenheid!

Veel proef plezier en proost!