Geplaatst op

Pluk de druif!

Pluk de druif!

De Fransen noemen het vendange, de Italianen vendemmia en de Duitsers lese. De druivenpluk! In het zuiden van Europa zitten de meeste wijnboeren er al weer midden in. In de wat meer noordelijke delen wordt er langzaam een begin gemaakt.

Normaal gesproken zijn mijn vrouw en ik medio september ook wel ergens te vinden, om te helpen met de oogst bij een van onze leveranciers. Door de start van onze winkel eerder dit jaar, zat dat er dit keer helaas niet in. Nou ja, helaas….

Dat druivenplukken klinkt heel romantisch, maar is gewoon keihard werken. Onder omstandigheden waar menig Arbodienst de wenkbrauwen bij zal fronsen. ‘s Ochtends vroeg voor dag en dauw beginnen en als de zon dan opkomt sta je de rest van de dag in de brandende zon. In die bloedhitte en voorover gebukt, sta je druiventrossen los te knippen met een vlijmscherpe schaar die je buurman aan de andere kant van dezelfde struik ook heeft en als je even niet oplet heel gemakkelijk om een van jouw vingers weet te krijgen (au!).

Dat druivenplukken klinkt heel romantisch, en dat is het ook! In het ochtendgloren zo rond een uur of zeven loop je, na instructies van de wijnmaker, de wijngaard in. Alles is nog lekker fris en knisperig, de druiven dus ook (vandaar dat de wijnmaker graag vroeg begint). Het knippen doe je altijd met z’n tweeën, ieder aan een kant van de struikenrij. Kun je eens even goed bijpraten. Voordat je het weet is het al weer een uur of negen: tijd voor koffie in dat heerlijke ochtendzonnetje met natuurlijk croissants en pains au chocolat. En doorrrr!

Druiventrossen leg je voorzichtig in je emmertje. Deze leeg je weer in grotere verzamelbakken, die je zelf gelukkig niet hoeft te verslepen. Vervolgens verzameld de tractor de bakken met geplukte trossen en gaat het opweg naar de cave. En hier begint het pas echt: ontstelen, kneuzen, eventueel persen. Ineens zie je de cuves (tanks) langzaam vol raken met hetgeen je eerder die dag van het land hebt gehaald. Een prachtig gezicht!

Dan wordt het weer even minder romantisch, want alles moet weer schoon. Dus spoelen, spoelen, spoelen. Gelukkig hebben we dit wel voor de lunch al gedaan… Die lunch! Er is afgesproken dat iedereen thuis iets maakt, waardoor er een overvolle lunchtafel ontstaat met heerlijke verse salades, quiches, kazen, charcuterie, fruit etc. etc. Vanzelfsprekend ontbreekt de wijn niet.

Oké, deze werkdag begon vroeg, maar was zo rond half twee ook wel ten einde. Die overweldigende lunch met (iets te veel) begeleidende wijnen zorgde ervoor dat er rond vier uur werd besloten het daar ook maar bij te laten voor vandaag… (arbodienst ook weer blij).

Proost, op al deze noeste arbeid en het prachtige product dat hieruit voortvloeit.

Fijn weekend!