Geplaatst op

Trekken of Schroeven?

Trekken of schroeven?

Als ik zo eens door mijn winkel kijk valt het me ineens op hoeveel van mijn wijnen er tegenwoordig een schroefdop hebben. Opvallend is het contrast tussen de Franse en Duitse wijnen. Van alle Franse wijnen heeft welgeteld één variant een schroefdop, bij de Duitsers is het andersom: op vier na allemaal schroefdoppen. Wat is hier aan de hand?

Hier is zeker een rol weggelegd voor Frans chauvinisme en een hang naar traditie versus Duitse vooruitstrevendheid en vernieuwingsdrang. Afgaande op verkoopstatistieken van mijn winkel, lijkt de Alkmaarse consument er doorgaans niet heel veel om te geven.

De enige Franse (witte) wijn met schroefdop in mijn assortiment vliegt hier de deur uit, terwijl de wijnmaker deze wijn in eigen land maar moeilijk gesleten krijgt. Reden: schroefdop. Ik ben benieuwd of deze wijn bij de aankomende oogst weer afgesloten wordt met een traditionele kurk…

Vaak wordt de schroefdop (ten onrechte) geassocieerd met goedkope en/of slechte wijn. Daarnaast wordt van de natuurkurk nog steeds ten onrechte aangenomen dat deze zuurstof zou doorlaten, waardoor de wijn ‘ademt’. Dit zou de kwaliteit van de wijn ten goede komen. Juist schroefdoppen (en ook andere nieuwe alternatieven) zijn technisch veel geavanceerder dan de natuurkurk. Door toepassing van verschillende voeringen in de schroefdop is de luchtdoorlaatbaarheid en daarmee de oxidatie/veroudering van de wijn op fles, te reguleren.

Waarom dan niet massaal over op de schroefdop, zou je denken. Voor wijnen die een lange rijping op fles nodig hebben zijn de invloeden van de schroefdop nog niet goed genoeg onderzocht. Hier kiest men dus vaak nog voor de natuurkurk, omdat men daar wel van weet wat deze doet. Voor wijnen die jong en fris gedronken worden of dat voor een paar jaar moeten blijven in de fles, blijkt de schroefdop ideaal.

Over het fenomeen ‘kurk’ (een onprettige geur/smaak aan de wijn) heb ik dan nog niet eens gesproken. Anders dan de term doet vermoeden, wordt dit lang niet altijd door de kurk veroorzaakt. Ook wijnen met een schroefdop kunnen hier last van hebben. In een volgende column kom ik hier graag nog eens op terug.

Uiteindelijk blijven bij mijzelf ook altijd romantische én praktische overwegingen een rol spelen. In dat sjieke restaurant zie ik toch graag de sommelier aan tafel een fles opentrekken in plaats van opendraaien, maar in het park, op de boot of het strand draai ik er zelf graag lustig op los en hoef ik niet aan een kurkentrekker te denken…

Geniet allemaal van je weekend en trek, schroef of plop wat lekkers open!