Geplaatst op

Wat je van ver haalt, is lekker?

Wat je van ver haalt, is lekker?

‘Wat je van ver haalt, is lekker’ wordt er vaak gezegd. Die vlieger gaat niet altijd op. Mijns inziens is de Pfalz (Duitsland) niet heel ver weg, maar wat is dit een prachtige streek met gastvrije mensen en heerlijke wijnen!

De afgelopen dagen heb ik een bliksembezoek gebracht aan de Südliche Weinstraße. In de eerste plaats om kennis te maken met de wijnmakers van de wijnen die ik zelf importeer en verkoop in mijn winkel. Ik vind het erg belangrijk om persoonlijk kennis te maken en hun eigen verhaal te horen, maar door corona was dit er helaas nog niet van gekomen.

Deutsche Weinstraße

Het zuidelijke gedeelte van de Pfalz kenmerkt zich door een lichtglooiend landschap aan de voeten van het Pfälzer Wald met wijngaarden zover je kijken kan. Echt indrukwekkend. En van noord naar zuid loopt hier een weg doorheen die heel toepasselijk Weinstraße heet en je voert door allerlei kleine dorpjes waar je struikelt over de ‘Weingüter’, waar je natuurlijk hartelijk wordt verwelkomd door de ‘Winzer’ (wijnmaker) voor een proeverij.

In ieder dorp vind je ook wel een aantal wijngoederen waar overnacht kan worden en met een beetje geluk kun je ook nog aanschuiven voor een wijnboeren maaltijd (vaak maar een avond in de week). Zo kun je in een aantal dagen de gehele streek doorkruisen. Echt een aanrader om op deze manier de streek en wijnen te ontdekken.

Duits = zoet

Nee hoor, dit is al jaren niet meer zo! Er worden echt prachtige droge witte én rode wijnen gemaakt. Het is wel opletten geblazen, want halfzoet en zoet worden natuurlijk nog wel steeds gemaakt. Aanduidingen op etiket of menu zoals ‘trocken’ (droog) en ‘lieblich’ (zoet) helpen je de juiste keuze te maken.

Grote glazen

Wat mijzelf verbaasd heeft zijn de grote glazen wijn die je geschonken krijgt. De wijnglazen zijn net zo groot als thuis, maar ze schenken ze in de Pfalz nog net niet tot de rand vol. Wat betekent dat je een kwart liter wijn voor je neus hebt staan… Overigens krijg je bij veel restaurants wel de keuze tussen 0,1 of 0,25 ltr, maar standaard is het grote formaat. Als je meerdere wijnen wilt proeven is het verstandig de kleine maat aan te houden. Achtung, dus.

Er valt natuurlijk nog veel meer over de Pfalz te vertellen, maar ik zou zeggen ga het zelf ontdekken op zo’n 500 km van hier. Wil je al eens kennis maken met wijnen uit de Pfalz, kom dan gerust langs in de winkel. Ik vertel je graag alles over de wijnen en de makers.

Proost!